Składniki:
- 6 płatów ryby /filet/
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 20 dag sera żółtego
- 1 papryka czerwona
- 1/2 szklanki mleka lub śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżka masła- sól, pieprz, przyprawa do ryb- pietruszka lub koperek
Jak przyrządzić?
Rybę solimy i dobrze przyprawiamy, panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kroimy pieczarki i cebulę w talarki, doprawiamy solą /przyprawiamy wg własnego uznania/ i smażymy na masełku. Ścieramy ser żółty na tarce o dużych oczkach /wiórki/, widelcem roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko lub śmietanę i wszystko mieszamy z utartym serem. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładzemy usmażone pieczarki z cebulką i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, dodajemy lekko masełka /wiórki/. Wszystko zalewamy masą serową... Zapiekamy w piekarniku aż ser się dobrze rozpuści /około 20 minut/.
Potrzebne przybory:
nóż,deska
Jak podawać?
Potrawę posypuję pietruszkę lub koprem i podaję jako danie główne z surówką z marchewki.
Uwagi:
Polecam gorąco, smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | hańdzia |