Składniki:
- cały łosos patrosony z głową,
- sól (najlepiej morska ok 3,8 w Piotrach i Pawłach),
- surowe jajko,
- 2 butelki białego wytrawnego wina wg upodobania.
Jak przyrządzić?
Tylko dla posiadaczy lub mających dostep do wędzarni.Łososia umyć i wstawić na ok 12 godzin przed wędzeniem do solanki. Ilość soli powinna być taka aby wypłyneło jajko. I nie więcej.Otwieramy wino, rozpalamy olchą wędzarnie wkładamy łososia na płask na ruszcie na zimny dym (olcha sie tli nie pali) i spokojnie raczymy się winem przez kolejne 2 butelki czyli 3,5 do 4 godzin.Przed przyjsciem gości 10-15 min lekko odkrywamy łosia o zwiększamy cug w wędzarni 10-15 minut na gorącym dymie wystarczy.W tym czasie kończymy 2 flaszke winka i podajemy ciepłego łosia na wielkim półmisku wprost na stół.
Potrzebne przybory:
Wędzarnia.
Jak podawać?
Ciepłą w całości, nie psuć smaku dodatkami z wyjatkiem cytryny do skropiena.
Uwagi:
Nic prostszego, nic lepszego.PS. rybka w chwili kupna powinny mieć koniecznie czerwone skrzela i wypukłe oczka.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 300 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Autor | shanti |