Składniki:
1 szklanka mąki,
1/2 szklanki cukru (może być więcej, jak ktoś lubi słodsze ciasto albo doda kwaśne owoce),
4 jajka,
szczypta soli,
szczypta proszku do pieczenia (nie musi być),
owoce (jabłka, banany, truskawki itp.),
tłuszcz do wysmarowania formy
Jak przyrządzić?
Ubić białka z odrobiną soli. Jak już będą sztywne, stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Gdy cały cukier będzie dodany, dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie zamieszać.Przenieść masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą albo mąką.Na wierzchu umieścić owoce.Piec około 45 minut.
Uwagi:
Biszkopt można upiec bez owoców, a następnie przeciąć, przełożyć masą, udekorować owocami i galaretką owocową.Można też zrobić biszkopt kakaowy. Należy wtedy odjąć tyle łyżek mąki od podstawowego przepisu, ile da się kakao.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | granat |