Składniki:
Kwaśnica (tzn: woda z kapusty kiszonej bez kapusty),
woda - dwa litry wody na pół litra kwaśnicy,
trzy do kilku łyżek śmietany,
jedna łyżka mąki,
kilka ziemniaków (ile? jak kto lubi),
pieprz,
sól.
Jak przyrządzić?
Kwaśnicę mieszamy z wodą , jak się zagotuje , pogotować z pięć minut. Ziemniaki pokroić w kostkę zalać taką ilością wody żeby je tylko przykryło , ugotować (10-15min). Wlewamy ziemniaki razem z wodą z ziemniaków do kwaśnicy. Mieszamy mąkę ze śmietaną, dodajemy trochę wywaru i mieszamy śmietanę, wlewamy do zupy i gotujemy przez chwilę 1-3min.
Jak podawać?
Samą lub z chlebem.
Uwagi:
Do gotowej zupy dodaję jeszcze pokrojony zielony koperek i zieloną pietruszkę oraz łyżkę masła , ale nie wszyscy lubią tak że według uznania .Jeśli ktoś ma wywar z gotowania mięsa , szynki itp. można nim zastąpić część wody lub po prostu dodać ( będzie więcej zupy która z założenia ma być tanią zupą )
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Adam_nt |