Znacie? Na pewno. Więc zróbmy je jeszcze raz. Tylko raz w roku smakują właśnie tak, jak powinny. Gdy możemy kupić najzwyklejsze śliwki węgierki, bo z nimi są najsmaczniejsze. Smak początku jesieni i... dzieciństwa.
Składniki:
- 700g ziemniaków,
- 2 jajka,
- 250g mąki,
- 500g śliwek węgierek,
- sól,
- masło,
- bułka tarta,
- cukier.
Jak przyrządzić?
1) Gotujemy ziemniaki jak zwykle. Po lekkim przestudzeniu zgniatamy na purre. Przygotowane ziemniaki wykładamy na przesianą mąkę. Dodajemy jajka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto.
2) Z ciasta robimy wałek nieco szerszy w przekroju niż wielkość śliwki. Kroimy na dość grube (3-4 mm) plasterki. Na każdym z nich kładziemy pozbawioną pestki śliwkę. Zlepiamy po kształcie śliwki, dobrze łącząc brzegi ciasta.
3) Gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą, dłużej niż pierogi. Gdy wypłyną na wierzch, powinny jeszcze chwilę gotować się na małym ogniu.
4) Do podania przygotowujemy podsmażoną na złoto na maśle bułkę tartą.
Jak podawać?
Polane masłem z tartą bułką i cukrem wg upodobania.
Uwagi:
Ponieważ tak przygotowane ciasto szybko rzednie, należy zabrać się za lepienie knedli zaraz po jego przygotowaniu. Uwaga. Przy przekrawaniu mają zwyczaj pryskać sokiem śliwkowym na wszystkie strony.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | w normie |
Przybliżony koszt | 17 zł |