9 powodów, dla których warto jeść nasiona chia
10. Zdrowe nasiona chia
Nie bez powodu nasiona chia są uznawane za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na całym świecie. Stanowią one źródło wielu składników odżywczych, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Chcesz wiedzieć więcej?
9. Zawierają niewiele kalorii
Garść nasion chia obfituje w cenne dla organizmu substancje odżywcze. Ogromną zaletą tego produktu jest niskokaloryczność. Dzięki temu możemy czerpać korzyści płynące ze spożycia nasion bez obaw o niekorzystne skutki w wyglądzie sylwetki.
8. Co kryją w sobie nasiona chia?
W porcji nasion wynoszącej 28 g znaleźć można pokaźną ilość błonnika pokarmowego, białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, wapń, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B. Warto zwrócić również uwagę, że taka porcja dostarcza organizmowi zaledwie 135 kalorii.
7. Zawierają niewiele węglowodanów
Nasiona chia nie zawierają w składzie zbyt wielu węglowodanów i dzięki temu mogą być spożywane o każdej porze dnia. Stanowią one również idealną przekąskę dla osób, które ograniczają spożycie węglowodanów w diecie.
6. Zawierają silne przeciwutleniacze
Zawarte w nasionach chia substancje przeciwutleniające chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Związkami odpowiedzialnymi za przyśpieszenie procesów starzenia się skóry, które uszkadzają obecne w niej komórki. Poza tym przeciwutleniacze te mogą uchronić organizm przed chorobami układu sercowego, a nawet rakiem.
5. Węglowodany zawarte w nasionach to czysty błonnik
Węglowodany zawarte w nasionach chia mają postać błonnika, który nie jest trawiony przez organizm. Składnik ten usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Następnie jest całkowicie wydalany z organizmu.
4. Zawierają białko
Garść nasion chia może dostarczyć organizmowi przyzwoitą ilość białka. To z kolei może znacząco ograniczyć uczucie łaknienia i zmniejszyć chęć na podjadanie między posiłkami.
3. Wspomagają odchudzanie
Eksperci w zakresie żywienia człowieka potwierdzają, że regularna obecność nasion chia w diecie może wspomóc procesy odchudzania ze względu na zawarty w nich błonnik oraz białko. Białko wymaga od organizmu dużego wydatku energetycznego, aby mogło zostać całkowicie strawione. Z kolei błonnik reguluje rytm wypróżnień i zapobiega wzdęciom oraz zaparciom.
2. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe
Nasiona chia są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są bardzo korzystne dla zdrowia człowieka. Obniżają one poziom złego cholesterolu we krwi, a tym samym przyczyniają się do obniżenia ryzyka zawału serca.
1. Wzmacniają kości
Nasiona chia zawierają kompleks pierwiastków niezbędnych dla zdrowia i mocnych kości, takich jak: wapń, fosfor oraz magnez. Z tego względu ich spożycie jest szczególnie wskazane w przypadku wegan, którzy nie spożywają nabiału.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze