Zdrowe rozmrażanie
ALICJA • dawno temuKiedy czasu brak, gotowanie sprowadza się do rozmrażania gotowych dań. Mrożonki to wprawdzie nie to samo co świeże owoce i warzywa, ale z braku laku muszą nam poza sezonem wystarczyć. Chyba, że zdecydujemy się na okazy sztucznie podtrzymywane przy życiu. Jak prawidłowo rozmrażać produkty spożywcze, aby zachować jak najwięcej zawartych w nich witamin i składników odżywczych?
Mrożonki owocowe
Owoce mrożone przeznaczone do spożycia na surowo (np. truskawki), należy zasypać cukrem, aby odizolować je od powietrza. Rozmrażaj je w lodówce na najniższej półce.
Mrożonki warzywne
Jeśli masz zamiar ugotować mrożone warzywa, wrzuć je bezpośrednio na wrzątek i gotuj jak najkrócej. Zamrożone warzywa możesz również gotować na parze. Warzywa przeznaczone do spożycia na surowo rozmrażaj podobnie jak owoce, na najniższej półce w lodówce.
Rozmrażanie mięsa
Nie należy rozmrażać mięsa zostawiając je w miseczce na blacie czy w zlewie. Takie warunki sprzyjają namnażaniu się bakterii. Najlepiej rozmrażać mięso w miseczce na dolnej półce w lodówce. Dzięki takiemu zabiegowi mięso ponownie wchłonie część soku, która wypływa podczas rozmrażania i odbuduje część struktury białkowej. Poza tym, będzie smaczniejsze.
Rozmrażanie w mikrofalówce
Szybko rozmrozimy mrożonki w mikrofalówce. Pamiętać jednak należy o zastosowaniu do tego celu odpowiedniego naczynia (szklanego bez ozdób) i postępowaniu zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia i instrukcją rozmrażania produktu zamieszczonego na opakowaniu.
Porady:
- nie zamrażaj raz rozmrożonych produktów,
- transportuj mrożonki ze sklepu do domu używając specjalnych toreb termicznych, które zapobiegną rozmrożeniu produktów,
- stosuj się do zasad prawiłowego przechowywania żywności.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze