Co jeść przy nadciśnieniu?
ALICJA • dawno temuPodwyższone ciśnienie tętnicze możesz uregulować za pomocą odpowiednio skomponowanej diety. To zdecydowanie zdrowszy sposób leczenia nadciśnienia tętniczego, niż sięganie po farmaceutyki. Zwiększając ilość jednych produktów spożywczych, a wykluczając inne z diety, możesz zredukować ciśnienie krwi.
Dieta przy nadciśnieniu
Jedz jak najwięcej produktów zbożowych, warzyw i owoców. Sięgaj po musztardę, ale tylko tę, która nie zawiera zbyt dużej ilości soli. Zawarty w niej olejek gorczycowy działa antybakteryjnie, wspomaga trawienie i obniża ciśnienie krwi. Znanym od wieków lekarstwem na nadciśnienie jest czosnek. Jego działanie jest na tyle silne, że nie powinny zażywać go osoby z obniżonym ciśnieniem krwi. W walce z nadciśnieniem pomaga również kapsaicyna, którą posiada m.in. papryczka chili. Wzbogać swoją dietę także w czerwone buraczki. Zawarte w ich soku azotany mają zbawienny wpływ na regulację ciśnienia.
Unikaj soli, alkoholu, papierosów oraz tłustego mięsa.
Domowe sposoby na nadciśnienie
- Problemy z nadciśnieniem tętniczym często dopadają tych, którzy żyją w ciągłym stresie. Ciśnienie obniżymy likwidując źródło stresu lub stosując techniki relaksacyjne.
- Jednym z głównych winowajców nadciśnienia jest nadwaga. Zrzucenie kilku kilogramów może okazać się zbawienne. Regularny trening przyniesie wiele korzyści.
- Uzupełnij zasoby potasu i magnezu w organizmie. Ich niedobór może być jedną z przyczyn choroby.
Jeżeli po zmierzeniu ciśnienia otrzymałaś wynik 120/80 mmHg, to genialnie! Twoje ciśnienie jest książkowe. Nadciśnienie tętnicze rozpoczyna się od 140/90 mmHg. Jeśli wysokie ciśnienie będzie się utrzymywało przez kilka dni, udaj się do lekarza. Dieta może okazać się pomocna przy nieznacznym wzroście ciśnienia. Natomiast gwałtowne i długotrwałe skoki ciśnienia wymagają interwencji medycznej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze