Wzmacniaj układ odpornościowy
JADWIGA OLCZAK • dawno temuLatem mniej chorujemy i wtedy zazwyczaj nie myślimy o ochronie przed wirusami i bakteriami. Jednakże zdaniem ekspertów WHO wirus grypy jest bardzo zdradliwy i może przeczekać w uśpieniu, by na jesieni, gdy jesteśmy bardziej podatni na choroby, zaatakować. W związku z tym powinniśmy przez cały rok wzmacniać nasz system immunologiczny, by zapewnić sobie należytą ochronę w okresie przesilenia.
Na układ odpornościowy składają się nieswoisty, czyli wrodzony układ odpornościowy (makrofagi, neutrofile, komórki NK- główne elementy układu, które w razie infekcji stanowią pierwszą linię obrony) oraz układ odpornościowy swoisty, czyli nabyty (limfocyty typu B i T), który stanowi dodatkową ochronę. Niszczy chore komórki oraz wytwarza przeciwciała. Poza tym potrafi zapamiętywać poszczególne mikroorganizmy, dzięki czemu jest szansa na uniknięcie choroby w przyszłości.
Najbardziej na ryzyko różnych infekcji narażone są dzieci uczęszczające do żłobków i przedszkoli, które chorują 1,5–3 razy więcej niż ich rówieśnicy pozostający w domu. Aż 90% absencji dzieci w żłobkach i przedszkolach jest spowodowana chorobami infekcyjnymi.
Aby we właściwy sposób zadbać o odporność organizmu, korzystne jest przyjmowanie probiotyków, które dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Jest to bardzo ważne, gdyż niedobór witaminy D jest przyczyną zachorowań na grypę oraz innych infekcji górnych dróg oddechowych. Brak witaminy A, C, E, żelaza i cynku prowadzi do zaburzeń immunologicznych.Potwierdzają to ostatnio przeprowadzone badania w Stanach Zjednoczonych, które wykazały, że ilość witaminy D jest odwrotnie proporcjonalna do poziomu ryzyka infekcji górnych dróg oddechowych. U osób, u których poziom witaminy D w organizmie był niski, ryzyko infekcji było o 36% wyższe w stosunku do osób, u których poziom był prawidłowy.
Zdaniem badaczy probiotyki wywierają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, usprawniając funkcjonowanie wyściółki jelitowej i regulując najważniejsze elementy układu odpornościowego.
W aptekach dostępne są produkty zawierające bakterie kwasu mlekowego LGG®, które stanowią naturalny składnik flory przewodu pokarmowego i mają korzystny wpływ na układ odpornościowy człowieka. Są uznawane za bezpieczne. Dowodzą tego posiewy krwi przeprowadzone wśród 500 mieszkańców Finlandii, którzy w ciągu 6 lat nie wykazali infekcji. Wchodzą one w skład naturalnej flory organizmu. Występują w produktach powstałych na bazie mleka lub w innych produktach spożywczych powstałych w wyniku procesu fermentacji.
W jednym z badań przeprowadzonych w celu określenia działania LGG® jako elementu ochrony przed infekcjami wzięły udział dzieci z fińskich żłobków i przedszkoli. Grupa 571 zdrowych dzieci w wieku 1–6 lat codziennie przez 7 miesięcy otrzymywała mleko z zawartością LGG® lub bez szczepu tych bakterii. Przez cały ten okres dzieci były bardzo dokładnie obserwowane pod kątem ewentualnych objawów i nieobecności w żłobku czy przedszkolu. Badanie wykazało, że dzięki podawaniu LGG® zmniejszyła się liczba zachorowań wśród dzieci (o 17%), a dzięki temu nastąpił spadek nieobecności (o 16%). Poza tym rzadziej stosowano antybiotyki w walce z infekcjami (o 19%).
Gdy LGG® zostanie spożyte, istotne jest, aby spełniało swoją funkcję. Jest to możliwe tylko wtedy, gdy osiedli się w przewodzie pokarmowym, a nie ulegnie zniszczeniu w jelicie cienkim pod wpływem kwasów żołądkowych czy kwasów żółciowych. Tabletki probiotyków powinny zawierać więc wystarczającą ilość tych bakterii do przetrwania i osiedlenia się w przewodzie jelitowym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze