10 kwiatów, które możesz zjeść
10. Kwiat cukinii
Jasnożółte kwiaty cukinii można często spotkać w lecie. Mają one delikatny i nieco słodkawy smak. Klasycznym sposobem na podanie kwiatów cukinii jest nadziewanie ich risotto lub serem i smażenie na głębokim tłuszczu, aż będą chrupiące.
9. Tulbagia fioletowa
Kwiaty i liście tej pięknej purpurowej rośliny są pyszne i lekko czosnkowe, przez co idealnie pasują do sałatek.
8. Ogórecznik lekarski
Kwiaty i liście tej niebieskiej rośliny smakują nieco jak ogórek. Możesz śmiało dodawać je do sałatek, zup, a nawet napojów.
7. Liliowiec
Liliowce smakują jak połączenie słodkiej sałaty i zielonej fasolki szparagowej i są nieco pieprzne jak soczysta rzodkiewka. Można je jeść na surowo, w sałatkach lub panierowane.
6. Nasturcja
Liście i kwiaty tej rośliny dodają nieco pieprznego posmaku sałatce, podobnie jak rukiew wodna. Są również przyjemne dla oka, gdyż mają jaskrawy kolor.
5. Fiołek ogrodowy
Fiołki są jednymi z najbardziej popularnych jadalnych kwiatów. Ich słodki smak idealnie nadaje się na dekorację tortu. Warto również dodawać je do sałatek.
4. Dziki bez
Dziki bez najczęściej stosowany jest do napojów, jego smak warto również wykorzystać do zrobienia syropu, dżemu i sorbetu.
3. Hibiskus
Hibiskus znany jest kuchniom całego świata. Herbata z hibiskusa popularna jest w wielu krajach, np. w Egipcie czy Brazylii. W Meksyku można z łatwością znaleźć suszone kwiaty hibiskusa. Dodanie hibiskusa do koktajlu nada mu ciekawy smak.
2. Lawenda
Kwiaty lawendy powszechnie używane są jako dodatek do miodu, ciast i herbat. Łączy się je również z serem oraz stosuje jako dekoracje jedzenia.
1. Róża
Płatki róż mają delikatny słodki smak. Używa się ich powszechnie do nadania smaku herbacie, deserom oraz dżemom.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze