Składniki:
filet z indyka, sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, pół marchewki, pół pietruszki, niewielki kawałek selera, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, mąka, łyżeczka sosu pieczeniowego, ciemnego.
Jak przyrządzić?
Filet natrzeć przyprawami, solą, pieprzem papryką i rozgniecionymi ząbkami czosnku (ja na taki sporawy filet, ponad 1 kg daję ok. 6 ząbków), odstawić do lodówki, najlepiej na noc. W naczyniu do pieczenia (ja robię w tradycyjnym gąsiorze) rozgrzać margarynę i na mocno rozgrzany tłuszcz położyć i obsmażyć filet. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, startą na drobnej tarce marchewkę, pietruszkę, seler, dodać 4 ziela angielskie, 2 liście, podlać niewielką ilością wody i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na ok. godzinę. Upieczony filet wyjąć, ma się ostudzić, wtedy kroimy go na plastry. W między czasie to co pozostało w naczyniu do pieczenia podgrzewamy na kuchence, wlewamy rozrobioną z wodą, mąką i sos pieczeniowy (mniej więcej na pół szklanki wody, 1 - 1,5 łyżki mąki i 1-2 łyżeczki sosu). Gdy zaczyna gęstnieć, dolewamy wody, tak by konsystencja sosu nam odpowiadała. Ja ten sos cały czas mieszam trzepaczką, wtedy fajnie rozejdą się jarzyny, a sos zrobi się klarowny. Wkładamy plastry mięsa i jeszcze na ok. 20 minut do piekarnika, na niższą temperaturę lub zostawić na kuchence, tak by mięso przeszło sosem a sos mięsem. Smacznego!To jest wspaniały obiad na 2 dni dla 4 osobowej rodziny!
Jak podawać?
Z ziemniakami z wody, kluskami śląskimi, kaszą, ryżem, kopytkami. Do tego ulubiona surówka np. z pekińskiej, marchewka z groszkiem, buraczki, co kto lubi:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | marta |