Składniki:
Kalmary - 250 g, krewetki - 250 g, sałata lodowa, czosnek - ok. 5 ząbków, pietruszka - pęczek, ser parmezan - 250g, olej, sól.
Jak przyrządzić?
Rozgrzać olej na patelni. Osolone kalmary i krewetki (ja dałem 2 szczypty na 4 palce) zamrożone wrzucić na rozgrzany olej. Dodać 4 ząbki czosnku. Cały czas mieszać, po trzech minutach zdjąć z ognia. Trzeba uważać, żeby nie smażyć zbyt długo, ponieważ owoce morza twardnieją. Do miski wrzucić umytą i porwaną sałatę, skropić cytryną, dodać starty ser, pietruszkę, zmiażdżony ząbek czosnku i owoce morza. Dolać trochę oleju i wymieszać. Doprawić wg uznania solą i ewentualnie szczyptą cukru.Smacznego wszystkim koneserom owoców morza!
Jak podawać?
Najlepiej schłodzoną.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Fifik |