Składniki:
0,5 kg filetów (polecam dorsza lub morszczuka),
0,5 kg ziemniaków,
cebula,
7 ząbków czosnku,
3 łyżki masła,
łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz, tymianek
Jak przyrządzić?
Filety nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem oraz sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki.Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry.Cebulę kroimy na plasterki.Czosnek rozcieramy z solą i ucieramy z masłem.Formę żaroodporną smarujemy masłem czosnkowym.Wkładamy filety, na nich układamy cebulę i ziemniaki.Całość okładamy masłem czosnkowym.Formę przykrywamy folią aluminiową.Wstawiamy do parowaru i gotujemy 40 minut.
Potrzebne przybory:
parowar,forma żaroodporna
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | BRATEK |