Składniki:
Ciasto:
- 30 dkg mąki zwykłej,
- 1 kostka margaryny,
- 1 żółtko,
- 3-4 łyżki śmietany KWAŚNEJ!
1. masa:
- 1 kostka masła,
- 2 jaja,
- 4 łyżki cukru.
2. masa:
- 5 jaj,
- 8 dkg mąki ziemniaczanej,
- 1 budyń śmietankowy,
- 0,5 szklanki mleka.
3. masa:
- 1,5 szklanki mleka,
- 2 cukry waniliowe,
- 7 dkg masła,
- 15 dkg cukru.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Ze wszysrkich składników zagnieść ciasto podzielić na 2 części i zamrozić na 2 godziny. Upiec dwa placki w rwmperarórze 180 200 stopni. Wystudzić.
1. masa:
Jaja ubić na parze na bardzo gęsto, jak wystygnie rozetrzeć z masłem.
2. masa:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i budyń dolewając mleko. Mleko, cukier, cukier waniliowy, masło zagotować. do gotującego mleka wlać masę nr II i ciągle mieszać, nie dopuścić do przypalenia, musi być bardzo twardy. Wystudzić, jak wystygnie połaczyc budyń z masą nrI najlepiej rozetrzeć je w malakserze. Krem wyłożyc na wystudzony placek, przykryc drugim posypać cukrem pudrem. PALCE LIZAĆ!!!
Uwagi:
Do pieczenia używać blaszki bez jednego kraja. Powolutku zsuwać drugi placek na masę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Magdala |