Składniki:
ziemniaki, marchew, mleko, woda, sól
Jak przyrządzić?
Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i marchew w propoprcji 1:1, czyli tyle samo ziemniaków co marchwi. Zalać chudym mlekiem, jeśli jest tylko pełnotłuste to dolać ok. 30% wody, lekko osolić do smaku, gotować 30 do 40 min. aż ziemniaki i marchew będą miękkie. Powinno być dużo mleka, aby zupa była rzadka.
Potrzebne przybory:
Są w każdej kuchni. Wskazany garnek do gotowania mleka i potaw mlecznych.
Jak podawać?
Podajemy tak jak każdą zupę.
Uwagi:
Zupa niskokaloryczna, doskonała dla dzieci i osób starszych lub chorych. Jeśli ktoś lubi potrawy mleczne, to z pewnością będzie mu smakowała. Nadaje się do podawania na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | klaps |