Składniki:
1 szklanka soi, 1,25 l wody najlepiej źródlanej, szcypta soli, cukru wedle własnych upodobań(ewentualnie cukier wanilinowy).
Jak przyrządzić?
Namoczyć soję i zostawić aż zmięknie (będzie gotowa do zmielenia), następnie za pomocą maszynki do mielenia orzechów ewentualnie tego co posiadamy w domu i jesteśmy użyć jako maszyny mielącej, mielimy soję i zostawiamy na dwie godziny w naczyniu z wodą w której się moczyła. Po tym czasie soję gotujemy przez 20 min. Miąższ odcedzamy najlepiej przez sitko i gazę (nikt nie lubi pić mleka z fusami) oraz przyprawiamy szczyptą soli i cukru ewentualnie cukrem wanilinowym, czym kto lubi możliwości jest wiele zachęcam do spróbowania. Ja osobiście odstawiam je jeszcze na jakiś czas do lodówki ale można pić bezpośrednio po ostygnięciu.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mielenia orzechów,garnek(?), sitko(gaza).
Jak podawać?
W szklankach(przynajmniej u mnie w domu tak to się robi) polecam również kubki też świetnie się do tego nadają(dobrze spełniają swoją funkcję).
Uwagi:
Mleko wychodzi naprawdę dobre.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 1 zł |
Autor | xjednegocieniax |