Impreza dla dzieciaków to świetna okazja, żeby wspólnie z dziećmi przygotować niespodzianki dla gości. Od naszej wyobraźni zależy, na ile nasz dom zamieni się w piracki okręt na wzburzonym (niewątpliwie) morzu. Zabawy w szukanie skarbu, konkurs na najciekawszy portret pirata, wyścigi w przepaskach na oczy ucieszą dziatwę. Ale możemy ją też zaskoczyć wyrafinowanym zestawem pirackich dań.
Składniki:
2 - 3 opakowania gotowego ciasta francuskiego,
kilka parówek,
kabanosy,
salami,
pomidorki koktajlowe,
kukurydza,
szczypiorek,
sałata masłowa,
rukola,
ser żółty,
ketchup,
wykałaczki,
patyczki do szaszłyków.
Jak przyrządzić?
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni.
Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy takie elementy, jakie są akurat potrzebne.
Najwdzięczniejszym składnikiem są parówki, które na różne sposoby zawijamy ciastem lub mocujemy jako odnóża ośmiornicy.
Po wpływem temperatury fajnie się zawijają.
Kilka kółek z ciasta pieczemy na miseczkach ustawionych do góry nogami. Powstaną dzięki temu elementy do zbudowania muszli.
Statki, skarby, piraci a przede wszystkim wyspy z palmami. Możliwości jest bardzo dużo.
Uwaga! Musimy pilnować naszych arcydzieł w trakcie pieczenia. Pionowe elementy mają tendencję do opadania. Wykorzystujmy dużą ilość patyczków do utrzymywania konstrukcji. W większości przypadków będziemy mogli je usunąć od razu po wyjęciu wypieków z piekarnika.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |