Co wiesz o „małej czarnej”?
ANITA OSTROWSKA • dawno temuWiele z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Delektujemy się nią, aby się rozbudzić, gdy jesteśmy zmęczone oraz podczas towarzyskich spotkań. Działa ona nie tylko pobudzająco, ale również poprawia nasz nastrój.
Sekrety „małej czarnej”:
Czarna kawa nie jest napojem ciężkostrawnym. Powodują to wszystkie dodatki, czyli śmietanka, mleko i cukier. Samo espresso ma tylko 2 kalorie. Z najnowszych badań wynika, że spożywanie umiarkowanych ilości kofeiny nie zagraża dziecku, co oznacza, że picie 1–2 filiżanek kawy przez kobiety w ciąży jest bezpieczne. Należy jednak pamiętać, że kofeinę zawierają także herbata czy kakao. Kawa rozpuszczalna — produkt przetworzony, wzbogacany czasami o różne dodatki, takie jak barwniki czy konserwanty nie jest zdrowsza od kawy mielonej. Nieprawdą jest, że regularne picie kawy wywołuje wrzody, gdyż choroba ta wiąże się z obecnością bakterii Helicobacter pylori. Osoby mające takie dolegliwości, powinny jednak ograniczyć spożywanie kawy, by nie drażnić ścian żołądka. Smak kawy bezkofeinowej zależy od sposobu, w jaki jest ona pozbawiana kofeiny, co nie oznacza, że napój ten smakuje gorzej.
Źródło: Łukasz Wasiuta dla Segafredo Zanetti Poland
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze