Za oknem wciąż zima, ale mnie już tęskno za wiosennymi sałatkami i surówkami. W oczekiwaniu na pierwsze świeże warzywa, postanowiłam zrobić prostą i błyskawiczną sałatkę porową. Jej łagodny smak musi na razie zastąpić smak innych warzyw hodowanych pod folią, które wiosną pojawią się w sklepach jako nowalijki.
Składniki:
2 średniej wielkości pory,
1 słodkie jabłko,
4 jaja,
łyżka majonezu,
łyżka jogurtu naturalnego,
sól, pieprz,
ewentualnie 1 ogórek kiszony.
Jak przyrządzić?
Gotujemy jaja na twardo.
W tym czasie odcinamy zieloną część porów, nie będzie nam potrzebna (przyda się na przykład do warzywnej zupy).
Obieramy pory z wierzchniej warstwy i myjemy pod bieżącą wodą.
Kroimy cieniutko na talarki.
Wkładamy do miski i posypujemy solą, by pory zmiękły i puściły sok.
Obieramy jabłko i ścieramy na grubej tarce.
Dorzucamy do miski.
Przestudzone i ugotowane na twardo jajka kroimy drobno jak do sałatki jarzynowej.
Łyżkę majonezu łączymy z łyżką jogurtu i mieszamy z resztą składników.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka ma łagodny smak.
Jeśli wolisz bardziej wyrazisty, możesz do niej dodać drobno pokrojonego kiszonego ogórka ze skórą.
Ja wolę wersję łagodną.
Jak podawać?
Sałatkę podawaj na dodatkowo ugotowanych na twardo jajkach lub na pieczywie pełnoziarnistym.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |