Zaczęliśmy ułatwiać sobie życie kupując gotowe ciasta w torebkach. Wystarczy dodać wodę, zamieszać, upiec i ciasto gotowe. A gdzie zapach unoszący się w całym domu, gdzie klimat i gdzie smak prawdziwego, domowego placka. Spróbujmy więc upiec ciasto cytrynowe, delikatne, puszyste, ze świeżym aromatem cytryny. I nie takie trudne! Wystarczy poświęcić godzinę.
Składniki:
szklanka mąki pszennej,
szklanka mąki ziemniaczanej,
szklanka cukru,
kostka masła,
5 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka otarta z jednej cytryny,
3 łyżeczki soku z cytryny,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru,
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Żółtka oddzielić od białek.
Utrzeć z cukrem i masłem na puszysty krem.
Do masy jajecznej dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia.
Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao, do drugiej skórkę i sok z cytryny.
Foremkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tarta.
Pierwszą wyłożyć masę cytrynową, a następnie kakaową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.
Cukier waniliowy wymieszać z cukrem pudrem i równomiernie posypać ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |