Składniki:
6 dużych ziemniaków, po 1 cebuli czerwonej i białej, 1-2 jabłka, 5 dag żółtego sera, sól czosnkowa, papryka mielona, 4-5 orzechów włoskich, natka pietruszki, rozmaryn, kawałek pora, olej.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, każdy skośnie naciąć w 4-5 miejscach, wycinając szczelinki, ugotować na półmiękko, osączyć. Cebule obrać, pokroić na krążki. Jabłka umyć, nie obierać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. W nacięcia ziemniaków włożyć krążki cebuli i plastry jabłka. Ziemniaki ułożyć w brytfannie, oprószyć solą i papryką, posypać posiekanym porem, orzechami i serem, skropić olejem. Piec 20 min w 180 st. C, posypać zieleniną.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | 150 kcal porcja |
Autor | sprezynka542 |