Kasza gryczana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Stanowi dodatek do dań obiadowych zarówno mięsnych jak i wegetariańskich, pierogów, placków, zapiekanek, kotletów. Kotlety z kaszy gryczanej to pełne smaku i aromatu danie. Do tego zdrowe, sycące i z małą zawartością tłuszczu.
Składniki:
1,5 szklanki kaszy gryczanej,
30 dag pieczarek,
15 dag wędzonego boczku,
cebula,
pęczek natki pietruszki,
jajko,
3 łyżki bułki tartej,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Pieczarki obrać, pokroić i dodać do cebuli.
Smażyć aż wyparuje woda i pieczarki zaczną się podsmażać.
Kaszę wsypać do garnka z trzema szklankami wody, dodać łyżkę oleju, przyprawić solą i gotować aż kasza będzie miękka i sypka.
Boczek pokroić cienko w małe kawałki i podsmażyć.
Wszystkie składniki połączyć, dodać jajko, łyżkę bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju.
Jak podawać?
Podawać z warzywami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |