Kotlety z kaszy gryczanej - Przepis

Przepis kulinarny
Kotlety z kaszy gryczanej Zobacz 8 zdjęć

Kasza gryczana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Stanowi dodatek do dań obiadowych zarówno mięsnych jak i wegetariańskich, pierogów, placków, zapiekanek, kotletów. Kotlety z kaszy gryczanej to pełne smaku i aromatu danie. Do tego zdrowe, sycące i z małą zawartością tłuszczu.

Składniki:

1,5 szklanki kaszy gryczanej,
30 dag pieczarek,
15 dag wędzonego boczku,
cebula,
pęczek natki pietruszki,
jajko,
3 łyżki bułki tartej,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.

Pieczarki obrać, pokroić i dodać do cebuli.

Smażyć aż wyparuje woda i pieczarki zaczną się podsmażać.

Kaszę wsypać do garnka z trzema szklankami wody, dodać łyżkę oleju, przyprawić solą i gotować aż kasza będzie miękka i sypka.

Boczek pokroić cienko w małe kawałki i podsmażyć.

Wszystkie składniki połączyć, dodać jajko, łyżkę bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju.

Jak podawać?

Podawać z warzywami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt18 zł

Kotlety z kaszy gryczanej: Podobne przepisy

Kotlety z kaszy gryczanej: wypróbuj również

Powiązane Tematy