Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- 2 marchewki
- pół selera
- 1 pietruszka
- 4-5 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 kostka bulionowa (najlepiej jakaś ziołowa)- sól, pieprz, tymianek
Jak przyrządzić?
W dość sporym garnku gotujemy wodę z kostką bulionową. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w słupki marchewki, starty na tarce o grubych oczkach seler oraz przekrojoną wzdłuż pietruszkę. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ewentualnie masło)i podsmażamy cebulkę z czosnkiem, które następnie dodajemy do zupy. Na koniec do gotującej się zupy dodajemy 3 łyżki kaszy manny. Gotujemy jeszcze przez 3 minutki.
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia...dobra muzyka w tle :)
Jak podawać?
Zupka pieczarkowa najładniej wygląda w miseczkach bulionówkach posypana koperkiem i zieloną pietruszką
Uwagi:
Zamiast kaszy manny można dodać 2 serki topione. Całość przyprawić maggi. Różnorodność ziół wskazana.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | kilka |
Kaloryczność | niska :) |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | agatka |