Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - Przepis

Przepis kulinarny

Popularna pomidorówka z koncentratu z puszki jest smakowita, ale zupa pomidorowa jest warta pracy włożonej w przygotowanie jej ze świeżych pomidorów.

Składniki:

- 1/2 kg mięsa: np. żeberka wieprzowe, drób, lub wołowina z kością,
- włoszczyzna,
- 1 cebula,
- 1/2 kg tzw. pomidorów na zupę, czyli już nieco miększych od tych sałatkowych, ale za to dojrzalszych i tańszych,
- 1 opak. śmietany 12 - 18%,
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego (zwłaszcza jeśli mamy mało świeżych pomidorów),
- natka pietruszki,
- sól,
- cukier,
- opcjonalnie: pieprz czarny, liść laurowy.

Jak przyrządzić?

1) Nastawiamy mięso w dwulitrowym garnku z wodą. Mięso wkładamy do zimnej wody. Właściwie dobór rodzaju mięsa zależy od naszego smaku, bo właściwie na każdym można ją ugotować.

2) Do gotującego się wywaru dodajemy cebulę, oczyszczoną włoszczyznę.

3) Teraz pomidory. To dosyć pracochłonne zajęcie, ale zupa pomidorowa jest warta pracy włożonej w przygotowanie jej ze świeżych pomidorów. Bez nich smak zupy jest o jedno niebo uboższy. Parzymy pomidory, odzieramy ze skórki, drobimy na mniejsze części i wrzucamy do niedużego garnuszka stojącego na umiarkowanym ogniu. Mięknące pod wpływem temperatury, rozduszamy widelcem i pozwalamy im parować. Kiedy zrobi się z nich dosyć jednostajna papaja, zabieramy się do przecierania.Przyda się spore sitko, bo szybciej wtedy idzie. Przecieramy naszą papaję łyżką lub widelcem do jakiegoś naczynia. Na sicie pozostaną pestki. Ja dosyć często czyszczę takie sito, żeby łatwiej i szybciej to co dobre spadało do garnuszka.

4) W międzyczsie nasz wywar mięsno-jarzynowy na pewno uzyskał właściwe natężenie smaku. Przelewamy przez sito (nawet to po pomidorach) wywar do czystego garnka. Pakujemy do niego przetarte pomidory, mieszamy, solimy, dodajemy odrobinę cukru i próbujemy. Bez tego ani rusz. Sprawdzamy czego brakuje i po chwili próbujemy jeszcze raz. Teraz zaczyna to powoli mieć smak zupy. Jeśli intensywność smaku nas nie zadawala, pomagamy sobie koncentratem pomidorowym, dokładając do zupy łyżkę lub dwie. Jeśli uważamy, że koncentracja smaku jest właściwa zdejmujemy zupę z ognia.

5) Do niedużego garnuszka odlewamy nieco zupy (ok. 1/5 l.). Gdy trochę przestygnie, dodajemy śmietanę. Najpierw powoli, małymi porcjami łyżką, mieszając dokładnie, potem nieco śmielej. Niektórzy dodają płaską łyżkę zwykłej mąki, bo wtedy śmietana się nie warzy w zupie. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy do stygnącej zupy. Oczywiście jeszcze raz dokonujemy próby smaku - jeszcze możemy co nieco zmienić, np: złagodzić kwaskowatość cukrem, dosolić, lub jak ja, na pewno dopieprzyć.

6) Do gotowej pomidorówki wkładamy pokrojoną w talarki ugotowaną marchewkę, a nawet co smakowitsze, drobne kawałeczki mięsa z wywaru.

7) Wydajemy gorącą z ryżem albo makaronem lub kluskami lanymi, posypawszy suto drobno pokrajaną zieloną pietruszką.Jeśli makaron lub ryż jest zdecydowanie zimny, prosto z lodówki, to proponuję włożyć go na chwilę do jakiegoś ocieplacza.

Uwagi:

Oczywiście istnieje wersja dla leniwych, która dopuszcza ominięcie pomidorowego duszenia i zadowolenie się wyłącznie koncentratem pomidorowym, ale ja polecam zdecydowanie dodatek świeżych pomidorów, nawet w śladowych ilościach jeśli brak czasu na przecieranie. Nie spotkałam w swoim życiu osoby która nie lubiłaby zupy pomidorowej. Często gotuję ją na bazie rosołu ugotowanego i wydanego poprzedniego dnia. Ponieważ to naprawdę wielki gar, zawsze pozostaje tyle, żeby dało się wykroić z tego pomidorówkę.

5.00
1 głos
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4 porcje
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt15 zł

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów: Podobne przepisy

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów: wypróbuj również

Jak zrobić zupę pomidorową - troszkę inaczej?

... Dziś stara, dobra, znana zupa pomidorowa, ale w nieco innym wydaniu. Po pierwsze, przygotowujemy ją ze świeżych pomidorów, a nie z przecieru, a po drugie, dodając do niej chleb tworzymy aksamitną zupę krem. Do tego trochę czosnku, cebuli i ...

dawno temu

Pyszna zupa pomidorowa z niespodzianką

... Zupa pomidorowa z makaronem, zupa pomidorowa z ryżem – czy to nie jest nudne? Pora na coś nowego, świeżego. Przyszedł czas na oryginalny przepis na zupę pomidorową. Ten smak obezwładnia. Już nic ani nikt nie będzie w stanie odciągnąć cię od ...

dawno temu

3 najsmaczniejsze przepisy na zupę krem pomidorową

... Zupa krem pomidorowa jest doskonała w smaku, a jednocześnie bardzo zdrowa. Zawarty w pomidorach likopen wywiera bowiem korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Dowiedz się, w jaki sposób przygotować smaczną zupę krem z pomidorów! ... w taki sposób, ...

dawno temu

Zupa pomidorowa dla dzieci

... Dziś przepis na smaczną i pożywną zupę pomidorową dla przedszkolaków. Dzieci w tym wieku jedzą praktycznie to samo co dorośli, dlatego z przepisu skorzystać może każdy, kto uwielbia pomidorówkę ... . To jedna z ulubionych zup najmłodszych, więc ...

dawno temu

Zupa pomidorowa i zupa pomarańczowa w jednym

... Zastanawiasz się co przygotować dziś na obiad? Powinno to być coś, gorącego, pachnącego latem i w dodatku zdrowego. Zupa pomidorowa z pomarańczą – oto doskonałe rozwiązanie. A do tego pyszne, chrupiące grzanki. Brzmi smakowicie, prawda? ... ...

dawno temu

Zupa pomidorowa z koncentratu

... Tradycyjna zupa pomidorowa z ryżem zapewne gości na wielu polskich stołach dość często. Zazwyczaj przygotowujemy ją na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. A jakie składniki możemy w nią wkomponować ... , aby zachwycała smakiem? Oto kilka ...

dawno temu

Zupa z lanym ciastem, czyli pomidorowa z kluseczkami

... To naprawdę szybka zupa pomidorowa, zupa pomidorowa z lanym ciastem. Nie oprze się jej nikt. Nikt nie poda też tak błyskawicznego przepisu na pyszny obiad. Jeśli uwielbiasz gorące, aromatyczne zupy, a jednocześnie nie masz zupełnie czasu i ...

dawno temu

Kremowa zupa pomidorowa

...  Artykuł sponsorowany Zupę pomidorową zna chyba każdy. Ale czy umiecie przygotować ją w taki sposób, aby miała kremową konsystencję? Sami sprawdźcie jak to zrobić. Szybko, sprawnie, a co najważniejsze – jaki efekt! Inne ciekawe propozycje dań z ...

dawno temu

Jak zrobić chłodnik pomidorowy?

... Zastanawiasz się co jeść, kiedy na dworze 30 stopni? Najlepszy na taki upał jest chłodnik, a najpyszniejszy jest chłodnik pomidorowy. Świeży, zdrowy i co najważniejsze orzeźwiający. Wyjmujesz ... go z lodówki, dorzucasz oliwki, tosty i pierwsze ...

dawno temu

Kurczak w sosie pomidorowym

... na znakomitego kurczaka w sosie pomidorowym. Dzięki niemu przyrządzane przez ciebie obiady staną się nie tylko o wiele smaczniejsze, lecz także będą zajmować ci znacznie mniej czasu. Zanim jednak poznamy sposób ... Z jakimi produktami kojarzy ci ...

dawno temu

Przepis na zupę pomidorową

... o tym, że wiele z nas bardzo chętnie sięga po ten rodzaj zupy to fakt, że jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu ani specjalnych zdolności. Nie wierzycie? Przekonajcie się same! ... lekko tłustej konsystencji i stanie się gęściejsza. Na koniec ...

dawno temu

Ryba w pomidorach

...   Najłatwiej jest kupić tę gotową, w puszce i pomidorowym sosie. Taki produkt jest jednak dobry jedynie na kanapki. Jak przyrządzić rybę w pomidorach, która podana na ciepło będzie świetnie pasować ... Najłatwiej jest kupić tę gotową, w puszce i ...

dawno temu

Zupa hiszpańska

... może pochwalić się kuchnia hiszpańska. Przygotowywanie z pomidorów zupy gazpacho to świetny pomysł na letni posiłek, więc warto poznać recepturę jej przyrządzenia. ... Zupa, które nie wymaga gotowania, a do tego wyśmienicie smakuje podana z ...

dawno temu

Zupy na lato

... i pożywne, przygotowane głównie ze świeżych warzyw. Polecam chłodnik na upał i pomidorówkę dla zgłodniałych. Choć w tradycji polskiej zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu, to z powodzeniem może również starczyć za cały posiłek, jeśli ...

dawno temu

Pulpety w sosie pomidorowym

... pomidorowym. Nie trać czasu i już teraz zobacz, w jaki sposób je przygotować, by cieszyć się niezwykłym smakiem i zachwycającym aromatem. ... się o tym doskonale przekonać, próbując poczęstować obcokrajowców zupą flaczki albo nóżkami w ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść pomidory?

... Pomidory są w Polsce bardzo popularne. Może właśnie dlatego nie doceniamy i nie znamy ich cudownych właściwości. Pomidory to wieczna młodość. Zawierają bowiem likopen, antyutleniacz, który ma dwa ... i nawilżają. Przyczyniają się także do ...

dawno temu

Surówka z pomidorów

... Chociaż pomidory dostępne są przez cały rok, to jednak właśnie wakacyjne okazy są nie tylko najsmaczniejsze, lecz także posiadają najwięcej składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ... organizmu. Czas zatem wykorzystać ich niezwykłe ...

dawno temu

Faszerowane pomidory – nie tylko dla wegetarian

... i przede wszystkim sycące. Zjawiskowo wyglądające pomidorowe pyszności to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zaskocz najbliższych prostym w przyrządzeniu bezmięsnym daniem, nie tylko dla wegetarian. ... Dietetycy zalecają, aby mięso spożywać trzy ...

dawno temu

Zupa cebulowa rodem z Egiptu

... Masz dziś ochotę na wspomnienie z wakacji. Pamiętasz jeszcze jak miło było pod piramidami? Przygotuj pyszną egipską zupę cebulową i poczuj się odprężona jak podczas urlopu. To egzotyczne danie jest bardzo smaczne. To miła odmiana po pomidorowej ...

dawno temu

Zupa z suszonych grzybów

... Zupa z suszonych grzybów to doskonały pomysł na dzisiejszy obiad. Nie rób po raz kolejny pomidorowej czy ogórkowej. Nie pozwól sobie na nudę w kuchni. Rozwijaj się, wykorzystuj nowe przepisy, poznawaj nowe smaki. Zacznij od czegoś prostego, ...

dawno temu

Powiązane Tematy