Składniki:
- płatki owsiane (błyskawiczne)
- słonecznik łuskany
- miód
- cukier puder
Jak przyrządzić?
Na rozgrzaną patelnię sypiemy słonecznik, chwilkę podsmażamy, wrzucamy płatki i smażymy chwilkę (ok. 1-2 minuty) na niedużym ogniu. Dodajemy miód i mieszamy. Przesypujemu do miseczki, na patelni rozpuszczmy cukier na karmel, wsypujemy mieszankę, mieszamy, stawiamy na gaz (dosłownie na parę sekund). Przesypujemy do pojemnika.
Uwagi:
Są to takie muesli chrupiące. Jesli będzie więcej miodu i karmelu to zrobią się takie duże krupki, które można zjadac jako przekąskę.
Nie podaję proporcji bo to zależy od upodobania, róbcie na oko nie da się tego zespuć ;)
Można te muesli urozmaicić dodając owoce kandyzowane.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Niki |