Składniki:
ser mozzarella, sałata lodowa, pomidory, sos pesto, pistacje
Jak przyrządzić?
Sałatę płuczemy, rozrywamy na małe kawałki i układamy na talerzu. Mozzarellę i obrane ze skórki pomidory kroimy na plasterki i układamy na przemian na sałacie. Całość polewamy sosem pesto i posypujemy uprażonymi pistacjami.
Uwagi:
Aby obrać pomidory, należy sparzyć je wrzątkiem, wtedy skórka łatwo odchodzi.Sos pesto przygotowujemy z oliwy z oliwek, orzeszków pinii, bazylii i czosnku. Orzeszki mielimy na drobno, wszystko razem mieszamy. Zamiast sosu pesto może być sos francuski winegret, który można kupić w sklepie.Do sałatki można podać bułeczki odgrzane w piekarniku (aby były chrupiące) z masłem czosnkowym, które każdy potrafi zrobić.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | magi |