Składniki:
- puszka cieciorki,
- czosnek,
- oliwa z oliwek,
- cytryna,
- pieprz cayenne,
- imbir,
- jogurt naturalny.
Jak przyrządzić?
1. cieciorkę odsączamy, wrzucamy do miksera, dodajemy oliwe z oliwek (łyżka, może dwie), sok z 1 cytryny, pieprz, sól i imbir - wszystko miksujemy na gładką masę.2. dodajemy łyżkę naturalnego jogurtu i znów miksujemy, lae na bardzo wolnych obrotach i krótko.
Potrzebne przybory:
Mikser.
Jak podawać?
Świetnie się sprawdza jako dip, najlepiej komponuje się ze swierzą marchewką i selerem naciowym.Ze świeżym chlebem smakuje równie rewelacyjnie!
Uwagi:
Sprawdziłam - najlepiej sie do tego nadaje jogurt naturalny bakomy - ma najlepszą konsystencję.Sam hummus powinien mieć konsystencję rzadszej pasty.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | hoshi* |