8 obrzydliwych rzeczy, których spożywania nie jesteś świadomy

9. Ignorancja to błogosławieństwo
                                                    9. Ignorancja to błogosławieństwo
                                                                                                            Przetworzona żywność może być spożywana ze smakiem w otoczce niewiedzy. Otto von Bismarck rzekomo powiedział kiedyś: „Im ludzie wiedzą mniej o powstawaniu kiełbas i praw, tym lepiej w nocy śpią”, i jest w tym zdaniu dużo prawdy. Sprawdź, jakie składniki faktycznie czają się za nazwami na etykietach.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

9. Ignorancja to błogosławieństwo

9. Ignorancja to błogosławieństwo
Przetworzona żywność może być spożywana ze smakiem w otoczce niewiedzy. Otto von Bismarck rzekomo powiedział kiedyś: „Im ludzie wiedzą mniej o powstawaniu kiełbas i praw, tym lepiej w nocy śpią”, i jest w tym zdaniu dużo prawdy. Sprawdź, jakie składniki faktycznie czają się za nazwami na etykietach.

8. Wydzielina gruczołów analnych bobra
                                                    8. Wydzielina gruczołów analnych bobra
                                                                                                            Taki składnik widnieje na etykiecie pod nazwą kastoreum. Spożywamy ją w waniliowych smakołykach. Nawet jeśli sama nazwa kastoreum nie brzmi obrzydliwie, to składnika tego używa się jako substytut wanilii.
Zdjęcie autorstwa Ronile / CC BY

8. Wydzielina gruczołów analnych bobra

8. Wydzielina gruczołów analnych bobra
Taki składnik widnieje na etykiecie pod nazwą kastoreum. Spożywamy ją w waniliowych smakołykach. Nawet jeśli sama nazwa kastoreum nie brzmi obrzydliwie, to składnika tego używa się jako substytut wanilii.

7. Ludzkie włosy
                                                    7. Ludzkie włosy
                                                                                                            Na etykiecie znajdziemy je pod nazwą L-Cysteina. Składnik ten występuje w ciastach, drożdżówkach itp. Brzmi to niewiarygodnie, jednak L-cysteina jest wytwarzana z ludzkich włosów i/lub kaczych piór i służy jako wzmacniacz smaku. Występuje ona w produktach dość powszechnie, więc całkiem możliwe, że już dzisiaj została zjedzona przez ciebie na śniadanie.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

7. Ludzkie włosy

7. Ludzkie włosy
Na etykiecie znajdziemy je pod nazwą L-Cysteina. Składnik ten występuje w ciastach, drożdżówkach itp. Brzmi to niewiarygodnie, jednak L-cysteina jest wytwarzana z ludzkich włosów i/lub kaczych piór i służy jako wzmacniacz smaku. Występuje ona w produktach dość powszechnie, więc całkiem możliwe, że już dzisiaj została zjedzona przez ciebie na śniadanie.

6. Smoła węglowa
                                                    6. Smoła węglowa
                                                                                                            Składnik ten występuje pod nazwą barwnika spożywczego. W jakich produktach występuje? W prawie wszystkich, które są sztucznie barwione. W dzisiejszych czasach substancja ta nie jest już tak powszechnie stosowana, jednak jego alternatywa wcale nie jest lepsza – a jest nią ropa naftowa.
Zdjęcie smoły / Shutterstock

6. Smoła węglowa

6. Smoła węglowa
Składnik ten występuje pod nazwą barwnika spożywczego. W jakich produktach występuje? W prawie wszystkich, które są sztucznie barwione. W dzisiejszych czasach substancja ta nie jest już tak powszechnie stosowana, jednak jego alternatywa wcale nie jest lepsza – a jest nią ropa naftowa.

5. Płyny chłodzące

5. Płyny chłodzące
Na etykietach znajdziemy je pod nazwą glikol propylenowy, a spożywamy go w dressingach do sałatek. Glikol propylenowy powszechnie stosowany jest jako płyn chłodzący (jest jednak mniej toksyczny niż glikol etylenowy, który jest produktem podobnym) i znajduje się on również w składzie dressingów, jako odczynnik zagęstniający.

4. Dodatek do biopaliwa
                                                    4. Dodatek do biopaliwa
                                                                                                            Na opakowaniu oznaczany jest jako E319 lub Tetr-butylohydroksychinon, TBHQ. Gdzie występuje? W nuggetsach z kurczaka, ciastach i zupach w proszku. Składnik ten jest nie tylko obrzydliwy, ale może też być niebezpieczny. Ten przeciwutleniacz jest używany powszechnie także w gumie do żucia czy lakierach do paznokci. Niestety jest on tak toksyczny, że nawet 1 gram może spowodować, że będzie ci niedobrze.
Zdjęcie autorstwa ResoneTIC / CC BY

4. Dodatek do biopaliwa

4. Dodatek do biopaliwa
Na opakowaniu oznaczany jest jako E319 lub Tetr-butylohydroksychinon, TBHQ. Gdzie występuje? W nuggetsach z kurczaka, ciastach i zupach w proszku. Składnik ten jest nie tylko obrzydliwy, ale może też być niebezpieczny. Ten przeciwutleniacz jest używany powszechnie także w gumie do żucia czy lakierach do paznokci. Niestety jest on tak toksyczny, że nawet 1 gram może spowodować, że będzie ci niedobrze.

3. Piasek
                                                    3. Piasek
                                                                                                            W składzie znajdziemy go pod nazwą ditlenek krzemu, a występuje on w zupach, soli i innych produktach. Ditlenek krzemu dodawany może być jako składnik osuszający.
Zdjęcie autorstwa redakcaky_cz / CC BY

3. Piasek

3. Piasek
W składzie znajdziemy go pod nazwą ditlenek krzemu, a występuje on w zupach, soli i innych produktach. Ditlenek krzemu dodawany może być jako składnik osuszający.

2. Dodatek do paliwa do silnika odrzutowego
                                                    2. Dodatek do paliwa do silnika odrzutowego
                                                                                                            Butylowany hydroksytoluen (BHT), bo pod taką nazwą widnieje na etykiecie, można spotkać w płatkach śniadaniowych. Ciągle słyszymy, że antyoksydanty są zdrowe, jednak niektóre z nich są zdecydowanie lepsze od innych. BHT należy do kategorii „inne” i służy do zapobiegania psuciu się produktów spożywczych i leczniczych.
Zdjęcie autorstwa adueck / CC BY

2. Dodatek do paliwa do silnika odrzutowego

2. Dodatek do paliwa do silnika odrzutowego
Butylowany hydroksytoluen (BHT), bo pod taką nazwą widnieje na etykiecie, można spotkać w płatkach śniadaniowych. Ciągle słyszymy, że antyoksydanty są zdrowe, jednak niektóre z nich są zdecydowanie lepsze od innych. BHT należy do kategorii „inne” i służy do zapobiegania psuciu się produktów spożywczych i leczniczych.

1. Boraks rodzimy
                                                    1. Boraks rodzimy
                                                                                                            W składzie występuje pod nazwą E285, czyli tetraboran sodu, a używany może być w kawiorze jako konserwant. Chociaż w żywności stosowany jest rzadko, często spotyka się go również w produktach farmaceutycznych.
Zdjęcie autorstwa Carissa Rogers / CC BY

1. Boraks rodzimy

1. Boraks rodzimy
W składzie występuje pod nazwą E285, czyli tetraboran sodu, a używany może być w kawiorze jako konserwant. Chociaż w żywności stosowany jest rzadko, często spotyka się go również w produktach farmaceutycznych.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Zadbaj o swoje paznokcie! Jak dużo wody potrzebuje Twoja skóra Dlaczego kobiety obawiają się cytologii? Po co nam święta? Wiosna tuż tuż... Czas na zmiany! Kolorowe kolczyki na sznurkach 9 rzeczy, które każdy powinien wiedzieć o odżywianiu Craz-E burger: Hamburger pączkowy wielkim hitem w Stanach Zjednoczonych Ćwiczenia na uda i pośladki Zadbaj o dłonie Grupa krwi a zdrowie Współżycie w ciąży - tak czy nie?