Cukinia coraz częściej gości na naszych stołach. Placuszki z wykorzystaniem tego warzywa są kruche, proste, szybkie w przygotowaniu i smakują szlachetniej niż zwykłe placki ziemniaczane. Można je wcinać solo lub urozmaicić sosem pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym lub mięsnym. Placuszki nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności i warto wciągnąć do ich przygotowania dzieci. Miłe niedzielne popołudnie zwieńczone takimi plackami nastraja pozytywnie.
Składniki:
20 dag mąki,
50 dag cukinii,
3 średniej wielkości ziemniaki,
1 cebula,
2 jaja,
¼ łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżeczka tymianku,
1 pęczek natki pietruszki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka musztardy,
½ szklanki oleju,
pieprz i sól.
Jak przyrządzić?
Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, po czym odsączamy je na sitku z nadmiaru płynu.
Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż i łyżeczką usuwamy ze środka pestki.
Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach i też odsączamy na sitku.
Mieszamy ziemniaki i cukinię w misce, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przyprawy ziołowe, roztrzepane jaja, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, musztardę, pieprz i sól.
Masę dokładnie mieszamy tak, by nie zrobiły się grudki.
Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możemy dodać jeszcze odrobinę mąki lub bułki tartej.
Nabieramy łyżką nieduże porcje i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.
Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym.
Jak podawać?
Podajemy najlepiej z sosem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |