Składniki:
- 1 paczka makaronu (najlepszy wstążka cięta),
- mięso wołowe - rosołowe chude,
- ok. 1 kg,
- 1pęczek włoszczyzny,
- 2 duże cebule,
- olej, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso ugotować z włoszczyzną. Wywar wykarzystać na zupę.
Ugotowane mięso zmielić przez maszynkę. Ugotować makaron /al dente/. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwce lub jak kto woli na smalcu lub "Plancie". Dodać do odcedzonego makaronu i dołożyć zmielone mięso. Doprawić sporo pieprzem.
Potrzebne przybory:
Garnek do gotowania mięsa, maszynka do mielenia mięsa, duży garnek do wymiesznia potrawy i doprawienia.
Jak podawać?
Podawać na gorąca. Podawać z surówką z kiszonej kapusty lub ogórkiem kiszonym, albo inną kwaśną surówką.
Uwagi:
Podlać odrobiną wywaru i podgrzać na płytce na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Uważać, żeby się nie przypalił. Można odgrzać w kuchence mikrofalowej.
SMACZNEGO!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 16 zł |
Autor | mama |