Cukier niszczy twoją skórę
6. Cukier powoduje zmarszczki
Warto pamiętać, że glikacja białek nie jest powodowana jedynie przez oczyszczony cukier – owoce, warzywa i pełnoziarniste produkty również zmieniają się w glukozę w procesie trawienia. Jednakże nie zachowują się one tak samo w ciele. Pokarmy, które szybko zmieniają się w cukier w organizmie, powodują nagły wzrost poziomu cukru we krwi i stany zapalne. Cukry te mogą zatem przyczyniać się do powstawania zmarszczek – cukier i mąka znajdują się w tej kategorii.
5. Co zmienić w diecie?
Warto zachować dietę o niskiej zawartości cukru, zaleca się jedzenie wartościowych białek ryb, kurczaka i tofu oraz węglowodanów o niskim wskaźniku glikemicznym, np. owoców, warzyw, fasoli i soczewicy; zdrowych tłuszczów (dziki łosoś, orzechy, nasiona) oraz picie napojów bogatych w antyoksydanty, np. zielonej herbaty.
4. Przeciwdziałanie uszkodzeniom
Większość osób nie zrezygnuje z cukru całkowicie – można jednak stosować produkty walczące z glikacją białek, np. serum do twarzy, które walczą z molekułami cukru.
3. Zapobieganie wiszÄ…cej szyi
Warto rozważyć kremy z kwasem liponowym, który walczy ze zmarszczkami. Innym pomocnym składnikiem jest kofeina, która ma działanie ujędrniające.
2. Krem pod oczy
Jeśli masz zmarszczki i opuchniętą okolicę oczu, wybieraj krem pod oczy z ekstraktem z jagód, który powstrzymuje powstawanie zmarszczek.
1. Baza pod makijaż
Wypróbuj bazę pod makijaż z antyoksydantami i peptydami, które zmniejszają uszkodzenia spowodowane glikacją białek.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze