Składniki:
- ok. 30 dag jagód,
- 500 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 300 g cukru pudru,
- 2 x cukier waniliowy,
- 300 g masła roślinnego,
- 200 ml mleka,
- 2 łyżki cukru kryształu,
- 2 łyżki bułki tartej.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Połączyć z mieszaniną mąki, wlać mleko, zmiksować. Jagody przebrać, opłukać, osusszyć na sicie. Osuszonejagody wymieszać z dwoma łyżkami cukru kryszatłu, cukrem waniliowym oraz dwoma łyżkami bułki tartej. Tak przygotowane jagody przełożyć do ciasta i wymieszać łyżką, przełożyć do prodiża lub na blachę, piec ok 1 h.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Agama |