Jagodzianki - Przepis

Przepis kulinarny
Jagodzianki Zobacz 8 zdjęć

W sezonie jagodowym na półkach sklepowych nie brakuje bułek z jagodami i niektóre są naprawdę dobre. Ja jednak lubię wyzwania i zdarza mi się upiec takie bułeczki własnoręcznie. Są pyszne, pulchne, duże, a farsz to same jagody z cukrem, bez żadnych dodatków. Takie jagodzianki nie wysychają, nie starzeją się tak szybko i równie dobrze smakują na drugi i trzeci dzień.

Składniki:

1 kg mąki,
10 dag drożdży,
kostka masła,
10 żółtek,
1 szklanka cukru,
szczypta soli,
1,5 szklanki mleka.

Farsz:

0,7 kg jagód,
0,5 szklanki cukru.

Lukier:

1 szklanka cukru pudru,
5 łyżek ciepłego mleka,
łyżeczka soku z cytryny.

2 żółtka do posmarowania bułek.

Jak przyrządzić?

Drożdże rozkruszyć.

Dodać łyżeczkę cukru i mąki.

Wlać 6 łyżek ciepłego mleka i wszystko rozetrzeć na gładką masę.

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Rozczyn drożdżowy powinien podwoić swoją objętość.

Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem.

Dodać do przesianej mąki.

Wlać roztrzepane żółtka, szczyptę soli i zaczyn drożdżowy.

Ciasto wyrabiać aż będzie odstawać od naczynia i nie będzie się kleić do ręki.

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Opłukane i przebrane jagody połączyć z cukrem.

Z ciasta uformować gruby wałek.

Podzielić go na porcje.

Z każdej porcji formować okrągłe placuszki.

Na środek wkładać jagody.

Skleić ciasto i formować rękami bułeczkę.

Bułki posmarować rozkłóconymi żółtkami i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze.

Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

Blachę z bułkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut.

Cukier puder utrzeć z ciepłym mlekiem i sokiem z cytryny i posmarować nim jagodzianki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania150 min.
Trudnośćwymagający
Porcje10
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt35 zł

Jagodzianki: Podobne przepisy

Jagodzianki: wypróbuj również

Jagodowe szaleństwo

... Pod koniec lata zawsze pojawiają się jagody. Koniecznie trzeba ich spróbować, a już na pewno przygotować z nimi coś pysznego do kawy i na przekąskę. Poniżej podajemy przepis na torcik jagodowy i przepyszne jagodzianki - palce lizać! ... i ...

dawno temu

Księga skarg i zażaleń

... Od razu wiedziałam, co jest na rzeczy. Tu nie chodziło o zmarnowane 3 złote. Nie chodziło też bynajmniej o to, że mama faktycznie miała aż tak wielką ochotę na jagodzianki. To była typowa Awantura ... To było tak: w pewne pochmurne, listopadowe ...

dawno temu

Ciastka gniazdka

... do czynienia z ogromną różnorodnością smaków, struktur, zapachów, a nawet kolorów. Jedni z nas z rozrzewnieniem wspominają smak jeszcze ciepłej bułki drożdżowej jagodzianki, dopiero co wyjętej z pieca ...

dawno temu

Powiązane Tematy