W sezonie jagodowym na półkach sklepowych nie brakuje bułek z jagodami i niektóre są naprawdę dobre. Ja jednak lubię wyzwania i zdarza mi się upiec takie bułeczki własnoręcznie. Są pyszne, pulchne, duże, a farsz to same jagody z cukrem, bez żadnych dodatków. Takie jagodzianki nie wysychają, nie starzeją się tak szybko i równie dobrze smakują na drugi i trzeci dzień.
Składniki:
1 kg mąki,
10 dag drożdży,
kostka masła,
10 żółtek,
1 szklanka cukru,
szczypta soli,
1,5 szklanki mleka.
Farsz:
0,7 kg jagód,
0,5 szklanki cukru.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
5 łyżek ciepłego mleka,
łyżeczka soku z cytryny.
2 żółtka do posmarowania bułek.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozkruszyć.
Dodać łyżeczkę cukru i mąki.
Wlać 6 łyżek ciepłego mleka i wszystko rozetrzeć na gładką masę.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Rozczyn drożdżowy powinien podwoić swoją objętość.
Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem.
Dodać do przesianej mąki.
Wlać roztrzepane żółtka, szczyptę soli i zaczyn drożdżowy.
Ciasto wyrabiać aż będzie odstawać od naczynia i nie będzie się kleić do ręki.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Opłukane i przebrane jagody połączyć z cukrem.
Z ciasta uformować gruby wałek.
Podzielić go na porcje.
Z każdej porcji formować okrągłe placuszki.
Na środek wkładać jagody.
Skleić ciasto i formować rękami bułeczkę.
Bułki posmarować rozkłóconymi żółtkami i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze.
Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Blachę z bułkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut.
Cukier puder utrzeć z ciepłym mlekiem i sokiem z cytryny i posmarować nim jagodzianki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 35 zł |