Faszerowane pieczarki

Przepis kulinarny
Faszerowane pieczarki Zobacz 10 zdjęć

Wystarczą niewielkie zakupy i możemy przyrządzić ciekawą przystawkę. Niektórzy twierdzą, że najlepsze są najprostsze potrawy, do których nie potrzeba wiele składników. Ich siłą jest właśnie prostota. Pieczarki nadziewane puree ziemniaczanym to prosta i tania przystawka, a smakuje wyjątkowo. Znaczącym faktem może też być to, że często zostają nam ziemniaki z obiadu i nie bardzo wiemy, co z nimi zrobić. Kopytka do jutrzejszego obiadu, czy może właśnie faszerowane pieczarki np. na kolację.

Składniki:

10 średniej wielkości pieczarek,
5 ziemniaków,
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
5 dag żółtego sera,
5 dag gotowanej szynki,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki ugotować w mundurkach.

Obrać ze skórki i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę.

Ser i szynkę drobno posiekać i dodać do ziemniaków.

Dodać również rozgnieciony czosnek.

Do ciepłej masy wmieszać masło i całość przyprawić solą i pieprzem.

Pieczarki obrać ze skórki, kapelusze napełnić farszem ziemniaczanym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Jak podawać?

Podawać na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt13 zł

Faszerowane pieczarki: Podobne przepisy

Faszerowane pieczarki: wypróbuj również

Powiązane Tematy