Wystarczą niewielkie zakupy i możemy przyrządzić ciekawą przystawkę. Niektórzy twierdzą, że najlepsze są najprostsze potrawy, do których nie potrzeba wiele składników. Ich siłą jest właśnie prostota. Pieczarki nadziewane puree ziemniaczanym to prosta i tania przystawka, a smakuje wyjątkowo. Znaczącym faktem może też być to, że często zostają nam ziemniaki z obiadu i nie bardzo wiemy, co z nimi zrobić. Kopytka do jutrzejszego obiadu, czy może właśnie faszerowane pieczarki np. na kolację.
Składniki:
10 średniej wielkości pieczarek,
5 ziemniaków,
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
5 dag żółtego sera,
5 dag gotowanej szynki,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Obrać ze skórki i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę.
Ser i szynkę drobno posiekać i dodać do ziemniaków.
Dodać również rozgnieciony czosnek.
Do ciepłej masy wmieszać masło i całość przyprawić solą i pieprzem.
Pieczarki obrać ze skórki, kapelusze napełnić farszem ziemniaczanym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Jak podawać?
Podawać na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 13 zł |