Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego - indycze,
1/2 kg poszatkowanej kapusty białej,
1/2 szklanki kaszy manny zwykłej (sucha - nie moczyć),
1/2 szklanki ryżu (suchy - nie moczyć),
1/2 szklanki kaszy gryczanej (sucha - nie moczyć),
3-4 jaja całe,
pietruszka, koperek,
sól,
vegeta,
pieprz,
czosnek, mąka ziemniaczana, bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Składniki wymieszać, uformować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Opiec na patelni z dodatkiem oleju z obu stron. Włożyć do rondla, zalać całość rozrobionym bulionem z kostek i piec w piekarniku około 50 minut. Wyciągnąć z piekarnika.
Potrzebne przybory:
2 garnki - by wyrobić kotlety i drugi, by piec,piecyk - ja mam gazowy,robot kuchenny,szatkownica do kapusty,szklanka jako miarka
Jak podawać?
Potrawę podajemy z ziemniakami, surówką z kapusty lub wg uznania. Życzę smacznego!
Uwagi:
Najlepiej mieszać robotem kuchennym, a jak nie, to wyrabiamy ręcznie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | aha |