Koszyczek wielkanocny

... wędliny marketowe, warto upiec własną. Ciasto - symbolizuje doskonałość. Tradycyjnie powinna to być baba wielkanocna lub mazurek.  ...

dawno temu

Przepis na babkę piaskową

... , bowiem wchodzi również w skład takich deserów jak wielkanocne mazurki, słodkie keksy i puszyste torty. Dobra babka piaskowaW zależności od tego, jakie dodatki zostaną użyte do ciasta, wyróżnić można babkę ...

dawno temu

Jak dbać o oczy dziecka?

... lek. med. Iwona Mazurek-Michałek, okulistka dziecięca ze Szpitala Med Polonia w Poznaniu, do przemywania oczu dziecka użyć można jednorazowych wacików nasączonych solą fizjologiczną. Każde oko czyścić ...

dawno temu

Pączki serowe

... mazurka, makowca bądź sernika, idealnym sposobem na zaprawienie się w boju jest przygotowanie serowych pączków. Tego rodzaju ciasto na pączkiopiera się na wykorzystaniu twarogu, który świetnie ...

dawno temu

Placek z wiśniami - wspomnienie lata

... : 25 dag konfitury wiśniowej25 dag wydrylowanych wiśni1. Wiśniemusisz najpierw rozmrozić, a następnie osączyć i wymieszać z konfiturą. 2. A teraz szybkie ciasto. Zagnieć je z podanych składników. 3 ...

dawno temu

Jakie owoce warto włączyć do menu?

... , jak i tych dojrzewających w cieplejszych klimatach możemy cieszyć się dzięki konfiturom i dżemom. Poza walorami smakowymi, przetwory są także bogatym źródłem witamin czy wartości odżywczych, dlatego warto ... w pobliskim sklepie. Z pewnością ...

dawno temu

Wiosenne obrządki

... najbardziej, najszczerzej kocham mazurki słodkie aż do zmulenia żołądka, piekę je zatem) A jeśli już piekę, to i przy okazji wysieję rzeżuchę, żeby były zielone akcenty. A skoro rzeżucha, to i jajka ... mnie wewnętrznie pili, ciśnie, napiera. I ...

dawno temu

Słodko i owocowo

... z poniższych przepisów jest na zimno, jeden na gorąco, a jeden może być podawany i tak i tak. Brzoskwinie zapiekane z wiśniami 1kg brzoskwiń,200g konfitury wiśniowej,100ml wiśniówki,5 białek,6 łyżek cukru ... wypełniamy je konfiturą, skrapiamy ...

dawno temu

Słodkie chwile z malinami

... , czy torcik czekoladowy.   Konfitura– recept na jej przyrządzenie jest wiele. Można więc smażyć owoce na patelni, a następnie połączyć je z cukrem, dodać maliny do wrzącego syropu wytworzonego ... z cukru i wody, czy połączyć je z cukrem ...

dawno temu

Tosty z serkiem śmietankowym i cynamonem

... w tosterze. Od razu po wyjęciu posmaruj je serkiem i posyp cukrem z cynamonem. Tak przygotowane tosty dobrze smakują również z konfiturami. Zdrowa przekąska dla dziecka gotowa! Smacznego! ...

dawno temu

Ciastka serowe - jeszcze przed świętami

... i łyżką kładź słodkie placuszki. 4. Kiedy ciastka serowe będą złocistobrązowe po oby stronach, wyjmij je na talerz i posmaruj konfiturami. Smacznego! ...

dawno temu

Gorące desery na jesień

... - ½ cytryny - 4 łyżeczki rumu - 4 łyżeczki konfitury z wiśni Przygotowanie: Z umytej cytryny ściąć skórkę i pokroić w cienkie paseczki. Wycisnąć sok, gruszki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół ... minut. Podpieczone gruszki polać rumem i w ...

dawno temu

Bliny rosyjskie - przepis

... i jeszcze raz podsmaż. 4. Słodkie bliny są już prawie gotowe. Polej je konfiturami i posyp cukrem pudrem i skórką z cytryny. 5. I już możesz się chwalić, że zrobiłaś bliny na słodko, czyli smaczne danie rosyjskie.   ...

dawno temu

Akcja kulinarna Kwitnąca Wiśnia

... - dla wielbicieli zup owocowych Konfitura wiśniowa z amaretto - likier migdałowy z wiśniami brzmi obiecująco... Mus czekoladowy i wiśnie - imponująca dekoracja! Więcej akcji kulinarnych znajdziecie na durszlak.pl ...

dawno temu

Suflet serowy - przepis na sukces

... z białek i dodaj do niej pozostały cukier. 3. Wymieszaj teraz masę serową i pianę, dodaj otartą skórkę z cytryny. 4. Włóż suflet serowy do wysmarowanego margaryną żaroodpornego naczynia i zapiekaj danie 20 minut. 5. Suflet z sera podawaj na ...

dawno temu

Ser camembert

... tartej,oleju,pieprzu,konfitury żurawinowej.Ser należy wyjąć z opakowania i zanurzyć w rozmąconym surowym jajku kurzym, tak aby na jego powierzchni pozostało go jak najwięcej. Całość możemy delikatnie ... stron, aby panierka nabrała złocistego ...

dawno temu

Zupa krem – czyli jak rozgotować, żeby było smacznie

... wzorek) i posypujemy kolendrą. Krem z dyni na słodko 1kg dyni (bez pestek, skóry i miękkiej otoczki),500ml mleka,50g mąki pszennej,70g masła,1 łyżka konfitury brzoskwiniowej,cukier, sól, pieprzDynię ... drobno kroimy i podsmażamy chwilkę na ...

dawno temu

Karczoch – lek na wątrobę

... , szynka, chrzan, wykwintne sosy do przekąsek, pieczony drób, żury oraz wypieki - babki, mazurki, serniki. Ponadto sałatki majonezowe, duże ilości jajek nabijają licznik z kaloriami w zastraszającym ...

dawno temu

Trufle czekoladowe na słodką środę

... , jakby się mogło wydawać. Nie przekonasz się, dopóki nie spróbujesz. Przygotuj: 200 g gorzkiej czekolady100 g masła70 g cukru pudru40 ml śmietany 18%200 g wiśni w spirytusie lub konfitury z całymi ...

dawno temu

Jak zrobić tosty francuskie?

... mają różne oblicza. Możesz dodać do nich swoje ulubione ziołaalbo zjeść je z konfiturami. Wystarczy trochę wyobraźni i zwykły chleb w jajku zamieni się w wykwintne śniadanie.   ...

dawno temu

Zabierz przyjaciół w kulinarną podróż

... ,½ łyżeczki sody,proszek do pieczenia,1 szklanka ziaren sezamu,1 jajko,konfitura wiśniowaCukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy olej, sok z cytryny, sodę i proszek do pieczenia. Na koniec wsypujemy ... ok. 30 – 40 minut w temperaturze ...

dawno temu

Kurczak z morelami na cytrynowym kuskusie

... konfitury morelowej),100g zielonej fasolki szparagowej,garść oliwek,sok z 1 cytryny,sól, pieprz, kolendra, kminek,natka pietruszki,oliwa z oliwekKurczaka kroimy w długie, cienkie paski i wrzucamy ...

dawno temu

Jak zrobić piernik?

... na jakiś czas, zanim wstawimy je do piekarnika, by mogło sfermentować. Jeśli chodzi o nadzienie do piernika to wybór jest tu ogromny. Możemy więc użyć marmoladę, masę orzechową, konfiturę z dzikiej róży ...

dawno temu

Kuchnia francuska

... w kompozycji z mięsem. Bagietka – symbol Francji chętnie wykorzystywany  na różnego rodzaju pamiątkach sprowadzanych z tamtego kraju. To rodzaj długiego pieczywa podawanego z konfiturą na śniadanie w postaci ...

+ Pokaż więcej