Jak wybrać DOBRY NÓŻ? Pamietaj, by nie myć go w zmywarce

Jeśli chcemy, by służył nam na lata, najlepiej wybrać ten ze stali kutej.

Wybór noża to nie taka prosta sprawa. Jeśli chcemy, by służył nam przez lata, najlepiej wybrać ten ze stali kutej. Poznamy go po rączce, która wraz z nożem tworzy jedną całość. Jednak na początek dobrym wyborem będzie nóż walcowany. Jego rączka zazwyczaj jest plastikowa, nałożona na bolec. Plusem noża walcowanego jest łatwość ostrzenia. Nie należy go jednak myć w zmywarce, ponieważ wysoka temperatura tępi ostrze.

Pamiętajmy, że każdy nóż wymaga odpowiedniej konserwacji. Po każdym myciu powinniśmy pocierać go ściereczką namoczoną w oliwie. Warto też, by nóż, który posiadamy w kuchni, miał jednego użytkownika. Zobaczcie dlaczego.

Źródło: TVP

Źródło zdjęć: Shuterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Urodziła się z DEFEKTEM NARZĄDÓW. Lekarz opracował zdumiewającą metodę leczenia Holland o pracy nad "House of Cards". Są minusy Latem nakładasz krem z filtrem. A co z WITAMINĄ D? FISH PEDICURE. Naturalna i bezpieczna metoda pielęgnacji stóp Anna Grodzka: "Życie OSOBY TRANSPŁCIOWEJ to ostra jazda bez trzymanki" Popularna METODA ODCZULANIA to oszustwo! "To największa bzdura, w jaką uwierzyli ludzie" Kim jest Ewa Kopacz i kto jest premierem? CHAJZER zapytał Polaków, wynik jest ZATRWAŻAJĄCY Co czeka gwiazdy WARSAW SHORE? Prześmiewcza wizja przyszłości Uważaj, żeby nie zarazić się od psa. Groźne pasożyty niebezpieczne zwłaszcza dla dzieci! Dziewięć filmów EROTYCZNYCH na warszawskiej Pradze! OŚWIADCZYŁ się jej na wizji. Prezenterkę PONIOSŁY EMOCJE Jak sprawdzić jakość kurczaka? Wszystko o hodowlanych brojlerach