Jak wybrać DOBRY NÓŻ? Pamietaj, by nie myć go w zmywarce
Jeśli chcemy, by służył nam na lata, najlepiej wybrać ten ze stali kutej.
Wybór noża to nie taka prosta sprawa. Jeśli chcemy, by służył nam przez lata, najlepiej wybrać ten ze stali kutej. Poznamy go po rączce, która wraz z nożem tworzy jedną całość. Jednak na początek dobrym wyborem będzie nóż walcowany. Jego rączka zazwyczaj jest plastikowa, nałożona na bolec. Plusem noża walcowanego jest łatwość ostrzenia. Nie należy go jednak myć w zmywarce, ponieważ wysoka temperatura tępi ostrze.
Pamiętajmy, że każdy nóż wymaga odpowiedniej konserwacji. Po każdym myciu powinniśmy pocierać go ściereczką namoczoną w oliwie. Warto też, by nóż, który posiadamy w kuchni, miał jednego użytkownika. Zobaczcie dlaczego.
Źródło: TVP
Źródło zdjęć: Shuterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze