Jak wybrać DOBRY NÓŻ? Pamietaj, by nie myć go w zmywarce

Jeśli chcemy, by służył nam na lata, najlepiej wybrać ten ze stali kutej.

Wybór noża to nie taka prosta sprawa. Jeśli chcemy, by służył nam przez lata, najlepiej wybrać ten ze stali kutej. Poznamy go po rączce, która wraz z nożem tworzy jedną całość. Jednak na początek dobrym wyborem będzie nóż walcowany. Jego rączka zazwyczaj jest plastikowa, nałożona na bolec. Plusem noża walcowanego jest łatwość ostrzenia. Nie należy go jednak myć w zmywarce, ponieważ wysoka temperatura tępi ostrze.

Pamiętajmy, że każdy nóż wymaga odpowiedniej konserwacji. Po każdym myciu powinniśmy pocierać go ściereczką namoczoną w oliwie. Warto też, by nóż, który posiadamy w kuchni, miał jednego użytkownika. Zobaczcie dlaczego.

Źródło: TVP

Źródło zdjęć: Shuterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Abstrachuje szczerze o FACEBOOKU i INSTAGRAMIE! Czym zastąpić cukier, by NIE PRZYTYĆ po świętach? Jest zdrowa, póki nie trafi do puszki. Producenci oszukują i marnują odżywcze wartości SOI Lekarze alarmują: Polacy nie biorą lekarstw! Jednym z powodów jest brak pieniędzy Zarabiają nawet 40 tysięcy miesięcznie! Tak pracują POLSCY MĘŻCZYŹNI na telefon Zaczynała blogować z Kasią Tusk. Teraz radzi sobie sama Wady i zalety porodu w wodzie. Kiedy warto wybrać tę metodę? Kobiety giną za zgodą rodziny. Krwawe prawo nazywa to mordami honorowymi Wielkie oszustwo producentów. „Light” bardziej kaloryczne niż zwykłe produkty Seks bez tajemnic. Nastolatki i dziewictwo Polska supermodelka robi karierę aktorską. MAŁGOSIA BELA zagra jedną z głównych ról! JUSTIN TIMBERLAKE zaśpiewał "Happy Birthday" polskiej fance!