Jak wybrać DOBRY NÓŻ? Pamietaj, by nie myć go w zmywarce

Jeśli chcemy, by służył nam na lata, najlepiej wybrać ten ze stali kutej.

Wybór noża to nie taka prosta sprawa. Jeśli chcemy, by służył nam przez lata, najlepiej wybrać ten ze stali kutej. Poznamy go po rączce, która wraz z nożem tworzy jedną całość. Jednak na początek dobrym wyborem będzie nóż walcowany. Jego rączka zazwyczaj jest plastikowa, nałożona na bolec. Plusem noża walcowanego jest łatwość ostrzenia. Nie należy go jednak myć w zmywarce, ponieważ wysoka temperatura tępi ostrze.

Pamiętajmy, że każdy nóż wymaga odpowiedniej konserwacji. Po każdym myciu powinniśmy pocierać go ściereczką namoczoną w oliwie. Warto też, by nóż, który posiadamy w kuchni, miał jednego użytkownika. Zobaczcie dlaczego.

Źródło: TVP

Źródło zdjęć: Shuterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Najlepsze sposoby na WORKI I CIENIE POD OCZAMI UMIĘŚNIONE CIAŁO Holenderki robi furorę w internecie Chcą, żeby dzieci bawiły się niepełnosprawnymi lalkami. Polska zabawka odniesie sukces? Nałóg tak silny jak alkoholizm. Dotyka KOBIETY i osoby NIESTABILNE EMOCJONALNIE Nauka języków w GIMNAZJUM bezskuteczna. System kuleje, a poziom jest gorszy niż podstawowy Afera w łotewskiej polityce. Rzeczniczka rządu na castingu do FILMU PORNOGRAFICZNEGO! Przerażające fakty na temat pracy LEKARZY Uważaj na MLEKO i nadmiar białka. Wbrew pozorom nie są takie zdrowe Polskie Towarzystwo Kardiologiczne promuje się rapem! Oczyszczają organizm, odchudzają. PRZYPRAWY, których nie może zabraknąć w kuchni Jest nawet TRZYSTA RAZY SŁODSZA od cukru! Uważaj, w jakiej postaci ją spożywasz Nastolatka ZABIJA ZWIERZĘTA i chwali się tym na Facebooku