Mrożenie żywności

Przechowywanie żywności – jak to robić?

... w lodówce zapasy. I zwykle zastanawiamy się: czy ta mrożonka nadaje się jeszcze do spożycia? czy produkty powinny być zakryte czy nieszczelne? czy nie tracą swoich właściwości odżywczych? Zobacz, jak dobrze przechowywać żywność. ... przechowywać ...

dawno temu

Żywność GMO

... Żywność GMO to żywność modyfikowana genetycznie. Ten rodzaj żywności jest coraz bardziej popularny i jednocześnie negowany. Powstanie żywności GMO wiąże się z rozwojem biotechnologii. Pojedyncze ... . Zalety żywności GMOŻywność GMO ma ...

dawno temu

Suszenie żywności

... żywności. Jedną z nich jest poddawanie jedzenia suszeniu. Jeżeli uwielbiasz suszone pomidory lub nie wyobrażasz sobie świąt bez kompotu z suszonych śliwek, przeczytaj poniższy artykuł. ... żywności. Jedną z nich jest poddawanie jedzenia ...

dawno temu

Poznaj polepszacze żywności

...   Enigmatycznie brzmiące nazwy składników zawartych w żywności niewiele nam mówią. Pozwalają jednak myśleć, że to co kupujemy niekoniecznie jest zdrowe. Dziś postanowiłam Wam nieco przybliżyć niektóre z nich. ... Enigmatycznie brzmiące nazwy ...

dawno temu

Wzmacniacze smaku w żywności przetworzonej

... Dodatki do żywności odgrywają ogromną rolę przy zabezpieczeniu świeżości, smakowitości, wyglądu żywności przetworzonej. Do tej grupy należą substancje z symbolem E, a najbardziej popularny to glutaminian sodu (E 621), który występuje w wielu ...

dawno temu

Żywność ekologiczna - czy aby na pewno?

... Choć żywność ekologiczna uznawana jest za zdrową, brak na to naukowych dowodów. Niezależnie od jej prozdrowotnych właściwości ekologiczna żywność jest o niebo smaczniejsza od nafaszerowanych chemią ... produktów spożywczych. Poza tym, produkty ...

dawno temu

Jak oszukują produceni ekologicznej żywności?

... Żywność ekologiczna to taka, która ma odpowiedni certyfikat. W krajach Unii Europejskiej oznaczana jest symbolem zielonego liścia. ... 1894122 Ekologiczna żywność jest nawet pięciokrotnie droższa od zwykłej. Mimo to Polacy coraz chętniej sięgają ...

dawno temu

Blanszowanie

... Blanszowanie to obróbka cieplna żywności, która często poprzedza mrożenie. Blanszowane warzywa i owoce są odkażone, a po zamrożeniu zachowują swój naturalny kolor i większość właściwości ... i 2 minuty w zimnej wodzie). Blanszowanie można ...

dawno temu

Zasady przechowywania żywności

... Żywność trzymana w niewłaściwych warunkach szybko traci swoje właściwości i zwyczajnie w szybkim czasie zaczyna się psuć. Nie chcesz z przerażeniem nagle zastać zwiędłych warzyw czy cukru, którego nie można skruszyć nawet używając siły? Zaopatrz ...

dawno temu

Mrożenie komórek jajowych szansą na przedłużenie płodności?

... Mrożenie komórek jajowych jeszcze do niedawna wykonywano w przypadku kobiet chorych na raka. Jednak coraz częściej zdrowe kobiety w zamrożeniu komórek jajowych widzą nadzieję na zachowanie wiecznej ... to nie jest stuprocentowa metoda. Jajeczka ...

dawno temu

Chemiczne dodatki do żywności

... Kto z was zadaje sobie trud i czyta opakowania produktów spożywczych? Drobny druk skutecznie zniechęca wiele osób do zapoznania się ze składem chemicznym. Poza tym, wiele nazw składników nic nam nie mówi. Poniżej krótka lista susbtancji ...

dawno temu

Warunki przechowywania żywności

... ? A jeśli tak, to co zrobić, aby jedzenie się nie marnowało. Oto kilka rad na to, aby nie tracić na naszym domowym budżecie poprzez nieumyślne psucie żywności. ... ? A jeśli tak, to co zrobić, aby jedzenie się nie marnowało. Oto kilka rad na to, ...

dawno temu

Zdrowa żywność ekologiczna

... . Liczne celebrytki promują więc segregację odpadów, oszczędzanie energii czy stosowanie jedynie naturalnych kosmetyków. A co z ekologią w kuchni? Czy to co jemy jest zdrowe i wyprodukowane bez środków chemicznych? Co to jest żywność ...

dawno temu

Drukarka do żywności Electrolux

...   Restauratorzy pewnie nie spodziewają się, że przyszłość nie rysuje się dla nich różowo… Nadchodzą bowiem czasy drukarek do żywności. Jak apetycznie wyglądają dania „zamówione” u elektronicznego szefa kuchni nazwanego Moleculaire, można ...

dawno temu

Antyutleniacze, czyli „E” dodatki do żywności

... Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że żywność popsułaby się dużo szybciej, gdyby była wolna od substancji konserwujących. Pozostawione na powietrzu owoce, warzywa i tłuszcze pod wpływem działania tlenu ... właściwości mają antyutleniacze i jak ...

dawno temu

Kawa mrożona z lodami - jak ją zrobić?

... Kawa mrożona to idealny napój na upały. Taki napój to właściwie dwa w jednym: kawa i deser. Nasz organizm dostanie nie tylko potrzebną mu, zwłaszcza podczas pracy, kofeinę, ale także cukier ... , który dostarczy energii. Jak zrobić takie cudo? ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność w lodówce? Miejsce MA ZNACZENIE

... Każda półka w lodówce różni się temperaturą. Dlatego tak ważne jest, aby żywność przechowywać w niej w odpowiedni sposób. ... Każda półka w lodówce różni się temperaturą. Dlatego tak ważne jest, aby żywność przechowywać w niej w odpowiedni ...

dawno temu

Żywność ekologiczna

... Żywność ekologiczna (nie mylić ze „zdrową żywnością”) to żywność uzyskiwana z produktów roślinnych lub zwierzęcych, które wytwarzane są w systemie gospodarstwa ekologicznego, tzn. takiego ... ? Czy ser w Twojej kanapce został zrobiony z mleka ...

dawno temu

Powiązane Tematy