Zimny, orzeźwiający napój jest idealny na upalne dni. Może zastąpić poranną kawę na otrzeźwienie i tę popołudniową na doładowanie baterii. Do kawy mrożonej nie musisz podawać ciasta lub innych łakoci, jest ona wystarczająco słodka. Jest też kaloryczna. Ale kogo to obchodzi... tak przyjemnie jest zatapiać usta w gęsto ubitej śmietanie. Możesz ją udekorować czekoladą, cynamonem, wanilią, wiórkami kokosowymi i za każdym razem rozkoszować się jej niezwykłym smakiem.
Składniki:
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej lub 4 łyżeczki świeżo zmielonej do przyrządzenia w ekspresie,
7 łyżeczek cukru (może być bez - jeśli nie słodzisz kawy),
szklanka mleka,
śmietanka 30 %,
3 dag startej gorzkiej lub mlecznej czekolady (może być także cynamon, starta laska wanilii lub wiórki kokosowe).
Jak przyrządzić?
Zaparz kawę z trzech szklanek wody. Może być parzona w ekspresie – wtedy najlepiej użyć świeżo zmielonych ziaren.
Do przygotowanej kawy dodaj szklankę mleka i 5 łyżeczek cukru. Możesz zrezygnować z cukru i mleka, jeśli zazwyczaj pijesz czarną, niesłodzoną kawę.
Tak przygotowany napój wystudź i wstaw do schłodzenia – do lodówki na 3-4 godziny.
Śmietanę wlej do wysokiego pojemnika, dodaj dwie łyżeczki cukru i ubijaj mikserem, aż zrobi się gęsta piana. Podczas ubijania trzeba sprawdzić, czy konsystencja nie jest zbyt zwarta – bo zamiast bitej śmietany, możesz ubić masło.
Schłodzony napój kawowy rozlej do szklanek, tak by napełnić je do połowy. Drugą część szklanki wypełni ubita śmietana. Powinna ona tworzyć nad krawędzią szklanki mały kopiec, który możesz posypać startą gorzką lub mleczną czekoladą. Do dekoracji może posłużyć także cynamon, odrobina startej laski wanilii lub wiórki kokosowe.
Jak podawać?
Można podawać od razu lub wstawić jeszcze na około pół godziny do lodówki.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 5 zł |