Składniki:
3-4 kostki lodu, 2 duże łyżki kawy, ok. 0,5 l wody, 6 łyżeczek cukru, 0,75 l lodów śmietankowych, pół szklanki zimnego mleka.
Jak przyrządzić?
Zaparz kawę po turecku, czyli: do garnuszka wsyp dwie duże łyżki kawy, zalej ok. pół litra wody, zagotuj. Następnie przecedź, aby nie było fusów. Posłodź kawę 5-6 łyżeczkami cukru (nie będzie za dużo). Ostudź. W blenderze skrusz 3-4 duże kostki lodu (lód zapewne osiądzie na ściankach -to nic nie szkodzi), dolej ostudzoną i posłodzoną kawę - zmiksuj ją z lodem. Następnie dodaj lody - znowu zmiksuj. Na końcu dolej mleko - ja to robię na oko, ale będzie go jakieś pół szklanki, ponownie zmiksuj. Na wierzchu wytworzy się cudowna pianka. Frappucino gotowe!
Potrzebne przybory:
blender
Uwagi:
Po wlaniu frappuccino do szklanki połóż na nie piankę, która wytworzyła się w trakcie miksowania. Cudownie zjada się ją łyżeczką :) Kawę przechowuje się oczywiście w lodówce (najlepiej w blenderze), więc przed każdorazowym podaniem zmiksuj ją przez kilka sekund (żeby nic się nie oddzielało i by utrzymać tę piankę). Kawa jest wyśmienita zamiast zwykłej kawy w ciepły dzień lub gdy po prostu mamy ochotę na coś pysznego. Mój blender ma pojemność 1,7 l i jest w sam raz, by pomieścić składniki w takich proporcjach, jak tu podałam.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Hania |