Składniki:
- 4 kg ogórków (pokroić w plasterki),
- 1 kg papryki (pokroić w kostkę),
- 1/2 kg cebuli (pokroić w półplasterki),
- 1/2 kg marchwi (zetrzec na tarce jarzynowej),
- pęczek pietruszki (pokroić).
ZALEWA:
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka cukru,
- 1 niepełna szklanka octu,
- 2-3 łyżki soli oraz pieprz mielony do smaku.
Jak przyrządzić?
Jak już wszystko mamy pokrojone i starte dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier olej i ocet. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 minut (czas liczony od momentu zagotowania się wody w garnku ze słoikami).
Potrzebne przybory:
Tarka, nóz, duży garnek oraz słoiki.
Uwagi:
Jest wspaniała do obiadu jak i do kanapek oraz jako dodatek do hamburgerów.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ulik |