Składniki:
- 5 jaj,
- 3 większe ogórki kiszone,
- 10 ziemniaków (średnich),
- pół pora,
- 2 duże marchwie,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- pół słodko-kwaśnego jabłka,
- musztarda (i stołowa łyżka czubata)
- majonez - według uznania (zaczynajac od średniego słoiczka)(Winiary jest najlepsze),
- sól,
- pieprz ziołowy.
Jak przyrządzić?
Gotujemy ziemniaki i marchew (ziemniaki w mundurkach, a marchwi także nie obieramy do gotowania, wody nie solimy).Gotujemy jajka.Groszek i kukurydze odcedzamy.Por siekamy drobniutko i wsypujemy do miseczki. Osalamy lekko imieszamy lyzeczką, odstawiamy na 15 minutek.W tym czasie drobno siekamy ogorki-obieramy je ze skórki!Obieramy także jabłko i siekamy drobno.Gdy ziemniaki i marchew się ugotuja, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Potem obieramy ze skorek i kroimy w kosteczke.Wszystko raze wrzucamy do dużej miski lub garnka - przyprawiam wedug smaku i mieszamy dodając musztardę i majonez.Dobrze wszystko wymieszac i odstawić do lodówki na noc.
Potrzebne przybory:
Duża miska, garnek, duża łyżka, deska do krojenia, duży i ostry nóż, obieraczka do ziemniakow, sitko, wiaderko na obierki, talerzyki, widelce i głodne brzuchy :P
Jak podawać?
Najlepiej z lodówki, w temperaturze pokojowej jest bleee. Z chlebkiem :)
Uwagi:
Można sałatk porzywać też bezpośrednio po przygotowaniu ale na drugi dzien jest o wiele smaczniejsza :)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | sporo |
Autor | Violetka Smerfetka |