Składniki:
Na placki: 7 ziemniaków, 1 duża cebula, 2 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia.
Na sos węgierski: 40 dag wołowiny, ok. 200 ml wody, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, liść laurowy, sól, pieprz, ostra papryka (sypka)
Jak przyrządzić?
Placki: ziemniaki zetrzeć na najmniejszych oczkach na tzw. papkę, dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać mąkę i jajka oraz przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie smażyć na małym ogniu, aż placki będą brązowe z obu stron. Sos węgierski: wołowinę pokroić jak to woli w kostkę, paseczki itp. Wlać do garka olej i wrzucić wołowinę. Dusić na małym gniu ok 15 min. Następnie wlać wodę, posolić, dodać pieprz, liść laurowy i przecier pomidorowy i dusić ok. 1,5-2 h. Następnie dodać ostrą paprykę (wg uznania, zależy jak kto lubi, ja lubię bardzo ostro, więc daję od 2 do 3 łyżeczek). Podusić jeszcze ok. 10 min.Na usmażone placki wlać gęsty sos węgierski i smacznego:))
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 16 zł |
Autor | pchełka |