Uwielbiasz gołąbki mamy, babci, ale sama ich nie przygotowujesz, bo są zbyt pracochłonne? Nie masz czasu na parzenie liści kapusty i zależy ci na szybkim przygotowaniu obiadu? To danie dla ciebie. Sposób połączenia poszatkowanej kapusty z mięsem jest bardzo wygodny, a efekt ten sam - smak prawdziwych gołąbków. Mięso jest delikatne, luźne, potrawa smaczna, a my mamy więcej czasu na przyjemności.
Składniki:
60 dag zmielonego mięsa wieprzowego z łopatki,
pół kg białej kapusty,
¾ szklanki ugotowanego ryżu,
cebula,
jajko,
łyżeczka masła,
płaska łyżeczka majeranku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
łyżka mąki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Do mielonego mięsa dodać ugotowany ryż, drobno pokrojoną kapustę, jajko.
Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle.
Dodać do mięsa.
Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Uformować niewielkie pulpety, obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju.
Gołąbki przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około pół godziny, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.
Jeżeli sos jest za mało wyrazisty, przyprawić go solą i pieprzem.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami lub z pieczywem w towarzystwie surówek.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 19 zł |