Gołąbki bez zawijania - Przepis

Przepis kulinarny
Gołąbki bez zawijania Zobacz 6 zdjęć

Uwielbiasz gołąbki mamy, babci, ale sama ich nie przygotowujesz, bo są zbyt pracochłonne? Nie masz czasu na parzenie liści kapusty i zależy ci na szybkim przygotowaniu obiadu? To danie dla ciebie. Sposób połączenia poszatkowanej kapusty z mięsem jest bardzo wygodny, a efekt ten sam - smak prawdziwych gołąbków. Mięso jest delikatne, luźne, potrawa smaczna, a my mamy więcej czasu na przyjemności.

Składniki:

60 dag zmielonego mięsa wieprzowego z łopatki,
pół kg białej kapusty,
¾ szklanki ugotowanego ryżu,
cebula,
jajko,
łyżeczka masła,
płaska łyżeczka majeranku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
łyżka mąki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Do mielonego mięsa dodać ugotowany ryż, drobno pokrojoną kapustę, jajko.

Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle.

Dodać do mięsa.

Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Uformować niewielkie pulpety, obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju.

Gołąbki przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około pół godziny, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.

Jeżeli sos jest za mało wyrazisty, przyprawić go solą i pieprzem.

Jak podawać?

Podawać z ziemniakami lub z pieczywem w towarzystwie surówek.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt19 zł

Gołąbki bez zawijania: Podobne przepisy

Gołąbki bez zawijania: wypróbuj również

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A może zrobiłabyś gołąbki bez zawijania? Czas przygotowania znacznie się wtedy skróci. Warto sprobować. ... Gołąbki, gołąbki, gołąbki... ciągle za tobą chodzą, nie możesz pracować, bo o nich myślisz, nie ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... układamy farsz i zawijamy go. Gołąbki ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... . Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie sprawdzające się także w formie zapiekanej. Mało osób jednak wie, że w podobny sposób możemy wykorzystać gołąbki. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz wariacje ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... od innych i rozpocząć w pełni samodzielną przygodę z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem są tradycyjne gołąbki z mięsem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania mięsa mielonego w ...

dawno temu

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale ... nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście ...

dawno temu

Gołąbki w postaci zupy - jak to możliwe?

... Wczoraj były gołąbki bez zawijania, a dziś jeszcze większe szaleństwo. Co powiecie na zupę gołąbkową. Smakuje prawie jak gołąbki, tylko nie trzeba poświęcać czasu na umieszczanie farszu w liściach ... . To doskonały pomysł na obiad dla całej ...

dawno temu

Zrazy wieprzowe

... się bowiem do bitek i roladek. Pierwsze z nich są rozbijanymi, podsmażanymi, a potem duszonymi plastrami mięsa, podczas gdy drugie są zawiniętymi kawałkami mięsa z farszem. Wyróżnić można zatem zrazy zawijane ... i już teraz zobacz, jak się robi ...

dawno temu

Smaki Świata - Armenia

... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z czerwonej soczewicy), Tpow tolma (gołąbki w liściach winogron) i słynny Tort Armine. Smacznego! ... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Śladami jaguara

... Trzeba zacisnąć zęby, przyłożyć się do pracy, ewentualnie grać systemem w lotto. I zobaczyć, co z tego wyniknie. Z pracy i uporu z reguły coś wynika. Z bezczelności i kombinowania również. Każdy ma wolny wybór – byle nie leżeć i nie gapić się w ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... Prawdziwy domowy rosół z makaronem, gulasz z kaszą lub kluskami czy „polskie” spaghetti bolognese, znane w Polsce lat osiemdziesiątych jako makaron z mięsem i pomidorowym sosem… Do tego gołąbki ... z sentymentem do smaków dzieciństwa. Zabierając ...

dawno temu

Błyszcząca czy matowa? Zagadka folii aluminiowej rozwiązana

... Czy zawijając żywność w folię aluminiową zastanawiałaś się kiedyś, czy błyszcząca strona powinna być skierowana do wewnątrz czy na zewnątrz? Ile kobiet, tyle teorii. Tylko czy faktycznie strona folii ma znacznie? Odpowiadamy! ... Czy zawijając ...

dawno temu

Sos pomidorowy do makaronu

...    Idealny do pizzy i jeszcze lepszy do spaghetti Napoli. Taki właśnie jest sos pomidorowy. Wyrazisty smak sprawia, że można go także wykorzystać jako dodatek do gołąbków, tortilli, burritos, warzyw, pulpetów mięsnych czy w postaci dipu do ...

dawno temu

Placek po zbójnicku

... Treściwe danie dla całej rodziny – większość z nas szuka takiego pomysłu co weekend. Kuchnia polska posiada wiele propozycji, jednak z czasem może okazać się, że ulubiony kotlet schabowy bądź gołąbki ...

dawno temu

Quesadillas – czyli coś po meksykańsku

... W Meksyku to potrawa podawana na śniadanie. Płaty cienkiego ciasta z mąki kukurydzianej pieczonej na blasze na otwartym ogniu z pysznym farszem, najczęściej krojone w trójkąciki lub zawijane ... W Meksyku to potrawa podawana na śniadanie. Płaty ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

... rybnej, smażonego karpia, galarety (zarówno rybnej, jak i mięsnej), gołąbków, czy pieczonego indyka z nadzieniem kasztanowym. Węgierskie tradycje dotyczące przybrania stołu, przy którym zasiadają ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... (podobnie jak zawija się gołąbki). Kolejnym krokiem jest obtoczenie ich w bułce tartej i podsmażenie na oleju. Smacznego! ... na niewielkim oleju. Na końcu całość trzeba osolić i popieprzyć do smaku oraz dodać posiekany koper. Na środku ...

dawno temu

Zapiekanka z brokułami i makaronem

... takie rozwiązanie, wiedząc, że w innym przypadku spędzi kilka godzin na zawijaniu zrazów wieprzowych albo mieleniu mięsa na kotlety. Na szczęście mamy również inne możliwości przygotowania dań smacznych, zdrowych ...

dawno temu

Powiązane Tematy