Składniki:
Placki: 1 kg ziemniaków, cebula, jajko, mąka, sól, pieprz czarny i ziołowy, olej do smażenia. Gulasz: 60 dag mięsa wołowego lub gulaszowego, 1 duża papryka czerwona, koncentrat pomidorowy (słoiczek), papryka mielona słodka i ostra, vegeta, mąka. Dodatkowo sos tatarski.
Jak przyrządzić?
Placki: Na tarce o małych oczkach ścieramy obrane ziemniaki i cebulę. Dodajemy 1 jajko i 2 łyżki mąki. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Na dużej patelni smażymy placki o średnicy ok. 20-30 cm. Gulasz: Mięso smażymy na oleju. Gdy już będzie usmażone, zalewamy wodą i dodajemy pokrojoną w niewielką kostkę paprykę. Kiedy papryka będzie miękka, dodajemy koncentrat. Na końcu zagęszczamy gulasz mąką rozrobioną w wodzie i przyprawiamy.
Jak podawać?
Placki rozkładamy na talerzu, na jedną połowę nakładamy gulasz i składamy w pół. Po wierzchu smarujemy sosem tatarskim. Smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Gracja_83 |