Składniki:
- ziemniaki,
- 1 jajko,
- łyżka mąki,
- olej do smażenia,
- 1 cebula,
- zielony groszek,
- pół pęta kiełbaski,
- na sos: majonez, snietana 12%, ketchup,
- szczypiorek.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki (ilość wg uzmania) ok. 5-6 szt. zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać jajko, łyżkę mąki, startą cebulkę, zielony groszek wg uznania (nie za dużo) i kiełbaske pokrojona w kostkę. Placki smażyć tradycyjnie na oleju. Podawać z soskiem ze smietany, majonezu i ketchupu (w proporcjach w/g uznania) i posypane szczypiorkiem.
Jak podawać?
Podawać gorące z sosikiem.
Uwagi:
Naprawdę polecam. Jeśli znudziły Wam sie tradycyjne placki te Was zaskoczą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | bazia |