Od kiedy cukinia stała się popularna w polskiej kuchni, przepisy na nią są niezliczone. Podajemy ją na surowo, smażoną, gotowaną, pieczoną, duszoną, przyrządzamy znakomite zupy, dania główne i surówki. Ma ona wyjątkowo niską wartość energetyczną, a przy tym zawiera mnóstwo witamin. Wydrążona i napełniona warzywnym farszem może stanowić ozdobę stołu i być jednocześnie pyszną przystawką.
Składniki:
3 cukinie,
2 nieduże cebule cukrowe,
30 dag pieczarek,
pęczek natki pietruszki,
10 dag ostrego żółtego sera,
łyżka masła,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Cukinię pokroić w poprzek, w kawałki długości 5-6 cm. Za pomocą obieraczki lub noża wyciąć paseczki na skórce. W każdym kawałku wydrążyć środek, zostawiając nienaruszony spód. Tak przygotowaną cukinię podsmażyć na maśle obracając, by podpiekła się cała równomiernie. Wydrążoną cukinię drobno pokroić. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać wydrążoną cukinię i jeszcze chwilę smażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Do farszu dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki. Farszem napełnić środki cukinii, na wierzchu ułożyć kawałki sera. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Jak podawać?
Podawać gorącą.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 16 zł |