Składniki:
20 dag pomidorków koktajlowych, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu winnego, łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz, pęczek rukoli, ząbek czosnku
Jak przyrządzić?
Opłucz pomidory i osusz. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj pomidory i czosnek. Na małym ogniu duś tak długo, aż czosnek nabierze złotawego odcienia.Składniki umieść w samowarze, przypraw solą i pieprzem, zalej octem winnym i zaparzaj przez niedługi czas. Wymieszaj resztę oliwy z octem balsamicznym. Przypraw solą i pieprzem i wymieszaj z rukolą. Ułóż na dużym półmisku. Na rukoli umieść pomidorki.
Jak podawać?
Podawaj jako przekąskę z dodatkiem białego pieczywa. Najlepiej pasuje ciabatta.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Iwona |