Prawdziwy domowy chleb pachnie już podczas pieczenia, a potem jeszcze długo po otworzeniu chlebaka. Jest zdrowy, zwarty, długo zachowuje świeżość, nie pleśnieje, podczas krojenia nie kruszy się, a jego smak nie da się porównać z tym z supermarketu. Najlepszy chleb to ten na zakwasie. Zakwas można łatwo wykonać samodzielnie. Wystarczy mąka, woda i trochę cierpliwości, a jaki potem efekt i ile satysfakcji...
Składniki:
Zakwas:
2 szklanki mąki razowej.
Ciasto na chleb:
500 g zakwasu,
250 g mąki pszennej,
250 g mąki żytniej lub razowej,
250 g letniej wody,
łyżka soli.
Ew. ziarna słonecznika.
Jak przyrządzić?
Wykonanie zakwasu:
Pół szklanki mąki razowej rozrobić z taką ilością przegotowanej i wystudzonej wody, aby papka miała konsystencję gęstej śmietany.
Mąkę dodawać w ilości 2 łyżek co 24 godziny przez 4-5 dni.
Na powierzchni będą pojawiać się pęcherzyki i kwaskowaty zapach, co oznacza, że postępuje fermentacja.
Piątego dnia mamy gotowy zakwas i możemy go użyć do pieczenia chleba.
Wykonanie ciasta na chleb:
Po odmierzeniu zakwasu w ilości 500 g dodać letnią wodę, obie mąki, sól, opcjonalnie można też dodać pestki słonecznika.
Ciasto wyrabiać, aż będzie odchodzić od rąk i nie będzie się kleić.
Wyrobione ciasto odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce w celu wyrośnięcia.
Następnie przełożyć do formy, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Formę przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (ciasto musi wyrosnąć po brzegi formy).
Wierzch ciasta posmarować wodą i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej około 40 minut.
Po upieczeniu chleb wyjąć z formy na ściereczkę, od czasu do czasu przekładać na drugą stronę, aby ładnie odparował i był chrupiący.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |