Chleb na zakwasie - Przepis

Przepis kulinarny
Chleb na zakwasie Zobacz 11 zdjęć

Prawdziwy domowy chleb pachnie już podczas pieczenia, a potem jeszcze długo po otworzeniu chlebaka. Jest zdrowy, zwarty, długo zachowuje świeżość, nie pleśnieje, podczas krojenia nie kruszy się, a jego smak nie da się porównać z tym z supermarketu. Najlepszy chleb to ten na zakwasie. Zakwas można łatwo wykonać samodzielnie. Wystarczy mąka, woda i trochę cierpliwości, a jaki potem efekt i ile satysfakcji...

Składniki:

Zakwas:

2 szklanki mąki razowej.

Ciasto na chleb:

500 g zakwasu,
250 g mąki pszennej,
250 g mąki żytniej lub razowej,
250 g letniej wody,
łyżka soli.

Ew. ziarna słonecznika.

Jak przyrządzić?

Wykonanie zakwasu:

Pół szklanki mąki razowej rozrobić z taką ilością przegotowanej i wystudzonej wody, aby papka miała konsystencję gęstej śmietany.

Mąkę dodawać w ilości 2 łyżek co 24 godziny przez 4-5 dni.

Na powierzchni będą pojawiać się pęcherzyki i kwaskowaty zapach, co oznacza, że postępuje fermentacja.

Piątego dnia mamy gotowy zakwas i możemy go użyć do pieczenia chleba.

Wykonanie ciasta na chleb:

Po odmierzeniu zakwasu w ilości 500 g dodać letnią wodę, obie mąki, sól, opcjonalnie można też dodać pestki słonecznika.

Ciasto wyrabiać, aż będzie odchodzić od rąk i nie będzie się kleić.

Wyrobione ciasto odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce w celu wyrośnięcia.

Następnie przełożyć do formy, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.

Formę przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (ciasto musi wyrosnąć po brzegi formy).

Wierzch ciasta posmarować wodą i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej około 40 minut.

Po upieczeniu chleb wyjąć z formy na ściereczkę, od czasu do czasu przekładać na drugą stronę, aby ładnie odparował i był chrupiący.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćwymagający
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt8 zł

Chleb na zakwasie: Podobne przepisy

Chleb na zakwasie: wypróbuj również

Podziel się zakwasem

... Trzy dziewczyny, blogerki kulinarne połączyły energię i założyły stronę dla miłośników domowego wypieku chleba na zakwasie. Pomysł jest bardzo prosty, pieczesz chleb na zakwasie i chętnie podzielisz ... się z innymi nieodpłatnie, to zapisz się ...

dawno temu

Chleb domowy

... , że znacznie lepiej dla naszego zdrowia jest, gdy sięgamy po czerstwe bułeczki niż te dopiero co wyjęte z pieca, to jednak od czasu do czasu warto zjeść kawałek świeżego chleba bez choćby ... najmniejszych wyrzutów sumienia. Najlepiej jednak w ...

dawno temu

Dobry chleb

...   Chrupiący chleb z ciemną skórką i o pięknym zapachu to podstawa do stworzenia zdrowej kanapki. Niestety wypieki dostępne w sklepach nie zawsze niosą w sobie składniki odżywcze w czystej postaci. Coraz więcej z nich ma ulepszacze. Nie dajmy się ...

dawno temu

Jesz mało chleba? Sprawdź, czy warto to zmienić...

... , substancji mineralnych i witamin ma bezpośredni wpływ na wartość odżywczą i energetyczną pieczywa. Mimo że chleb jest podstawowym produktem każdego Polaka, jego spożycie spada. Z jednej strony mają ... na to wpływ wzrastające ceny, a z drugiej ...

dawno temu

Sposób na zakwasy

... niemiłosiernie bolą? Zakwasy potrafią demotywować silniej niż dodatkowe kilogramy. Jak sobie z nimi radzić, by móc ćwiczyć dalej? ... niemiłosiernie bolą? Zakwasy potrafią demotywować silniej niż dodatkowe kilogramy. Jak sobie z nimi radzić, by ...

dawno temu

Chleb pełnoziarnisty

... Chleb pełnoziarnisty, po taki właśnie trzeba sięgać najczęściej. By mieć pewność, że znajdują się w nim tylko najlepsze składniki, warto przygotować wypiek w domu. Nie wymaga to wcale wiele pracy, zwłaszcza jeśli zna się przepis na chleb bez ...

dawno temu

Jak zrobić chleb bananowy?

... Chleb bananowy to prawdziwy hit! Jest naprawdę pyszny, chociaż w smaku przypomina raczej ciasto. Pewnie myślisz, że domowy chleb to sztuka dla mistrzów kuchni i tobie na pewno nie wyjdzie. Nic ... bardziej mylnego. Chleb bananowy bardzo łatwo ...

dawno temu

Jak upiec chleb z kaszą gryczaną?

... Domowy chleb to smak dzieciństwa, wspomnienie wyjazdów do babci na wieś i beztroskich dni wakacji. Ty też możesz zapewnić dzieciom takie wrażenia. Pieczenie chleba wcale nie jest trudne. Robi ... się go łatwiej niż wiele ciast. Taki domowy chleb ...

dawno temu

Przepis na chleb śliwkowy, czyli zdrowe pieczywo bez ulepszaczy

... Prawdopodobnie większość z nas nie wyobraża sobie codziennego menu bez chleba. Jednak to, co serwują nam niektóre piekarnie i markety trudno nazwać chlebem. Pieczywo nafaszerowane chemią oczywiście ... jest pulchniutkie i mięciutkie, ale nie ...

dawno temu

Szybki deser z czerstwego chleba

... Nie miałaś czasu zrobić zakupów? Szef zasypał cie robotą i nawet nie pomyślałaś o jedzeniu. Nie masz w domu nic, z czego mogłabyś stworzyć deser? A jednak. Na pewno znajdzie się kilka kromek czerstwego chleba, jajka i chleb. Jeśli tak, to jesteś ...

dawno temu

Sposoby na zakwasy

... intensywnych lub nieprawidłowo wykonywanych ćwiczeń. Całe szczęście, ból można wyeliminować. W jaki sposób? o tym poniżej. Co na zakwasy?Dieta podczas treningu. Po pierwsze uzupełniaj płyny. Sięgaj ...

dawno temu

Upiecz chleb w domu

... Podobno samodzielne pieczenia chleba to doświadczenie niemal mistyczne. Warto spróbować, szczególnie, że kupne pieczywo niekoniecznie spełnia oczekiwania osób dbających o jakość tego, co jedzą. ... Podobno samodzielne pieczenia chleba to ...

dawno temu

Przepis na chleb - dieta bezglutenowa

... Dziś przepis na chleb dla mam, których dzieci są uczulone na gluten. Maluszki pozbawione możliwości smakowania chlebka razowego i pszennego mogą skosztować jego wersji bezglutenowej. Dużej różnicy nie ma, a przyrządzone z niego kanapki do ...

dawno temu

Chleb podróżnika

... marzeniami. Moje marzenie jest proste. Niczym król siedzący na złotym tronie z bajki o Jacku i Placku kradnącym księżyc, ja zawsze marzę o chlebie, naszym polskim razowcu grubo posmarowanym masłem ... . Chociażbym miała przed sobą talerz pełen ...

dawno temu

Chleb czosnkowy - jak go zrobić?

... Chleb czosnkowy to świetna przekąska na imprezę, ale także pomysł na kolację dla wszystkich, którym znudziły się zwykłe, tradycyjne, szare i nieciekawe kromki z wędliną i pomidorem. Właściwie ... czosnkususzone oreganosól, pieprz Krok 1 By ...

dawno temu

Prosty przepis na domowy chleb z nasion BEZ MĄKI

... Ziarna słonecznika i siemienia lnianego, migdały, płatki owsiane, syrop z agawy, olej kokosowy i szklanka letniej wody. Tylko te składniki wystarczą, by przygotować zdrowy, domowy chleb. ... Ziarna słonecznika i siemienia lnianego, migdały, ...

dawno temu

Gęsi smalec i domowy chleb - pycha

... Pamiętasz chleb, który dawno temu piekła twoja babcia? Kroiła ci później wielką kromkę i smarowała ją smalcem. Takie proste, a takie pyszne. Nie myślałaś, żeby powrócić czasem do tych starych dobrych czasów? Ty też możesz zrobić domowe pieczywo, ...

dawno temu

Powiązane Tematy