Chleb na zakwasie

Przepis kulinarny
Chleb na zakwasie Zobacz 11 zdjęć

Prawdziwy domowy chleb pachnie już podczas pieczenia, a potem jeszcze długo po otworzeniu chlebaka. Jest zdrowy, zwarty, długo zachowuje świeżość, nie pleśnieje, podczas krojenia nie kruszy się, a jego smak nie da się porównać z tym z supermarketu. Najlepszy chleb to ten na zakwasie. Zakwas można łatwo wykonać samodzielnie. Wystarczy mąka, woda i trochę cierpliwości, a jaki potem efekt i ile satysfakcji...

Składniki:

Zakwas:

2 szklanki mąki razowej.

Ciasto na chleb:

500 g zakwasu,
250 g mąki pszennej,
250 g mąki żytniej lub razowej,
250 g letniej wody,
łyżka soli.

Ew. ziarna słonecznika.

Jak przyrządzić?

Wykonanie zakwasu:

Pół szklanki mąki razowej rozrobić z taką ilością przegotowanej i wystudzonej wody, aby papka miała konsystencję gęstej śmietany.

Mąkę dodawać w ilości 2 łyżek co 24 godziny przez 4-5 dni.

Na powierzchni będą pojawiać się pęcherzyki i kwaskowaty zapach, co oznacza, że postępuje fermentacja.

Piątego dnia mamy gotowy zakwas i możemy go użyć do pieczenia chleba.

Wykonanie ciasta na chleb:

Po odmierzeniu zakwasu w ilości 500 g dodać letnią wodę, obie mąki, sól, opcjonalnie można też dodać pestki słonecznika.

Ciasto wyrabiać, aż będzie odchodzić od rąk i nie będzie się kleić.

Wyrobione ciasto odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce w celu wyrośnięcia.

Następnie przełożyć do formy, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.

Formę przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (ciasto musi wyrosnąć po brzegi formy).

Wierzch ciasta posmarować wodą i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej około 40 minut.

Po upieczeniu chleb wyjąć z formy na ściereczkę, od czasu do czasu przekładać na drugą stronę, aby ładnie odparował i był chrupiący.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćwymagający
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt8 zł

Chleb na zakwasie: Podobne przepisy

Chleb na zakwasie: wypróbuj również

Powiązane Tematy