Niepowtarzalny keks i inne bożonarodzeniowe przepisy finalistki MasterChefa, czyli sposób na smaczne święta
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuŚwięta to czas rodzinnego ciepła i kulinarnych tradycji mieszających się z nowoczesnością. Pragniesz nieco urozmaicić doskonale znane przepisy wigilijne, które przygotowujesz co roku? Przekonaj się, że nawet najbardziej wymyślne dania świąteczne możesz stworzyć z prostych, tradycyjnych składników. Poznaj najciekawsze inspiracje świąteczne Kingi Paruzel, finalistki I edycji programu MasterChef.
Ten artykuł ma 3 strony:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Przepis na pieczeń wołową z batatami
Aby przygotować danie dla 6 osób przygotuj:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
- 1,5 kg chudej wołowiny;
- 2 czerwone cebule;
- 4 bataty;
- 1 główkę czosnku;
- 1 łyżeczkę płatków chili;
- 1 papryczkę chili;
- olej rzepakowy;
- sól morską i pieprz.
Umyj i osusz mięso. Pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 220°, ustawiając funkcję grzania góra-dół. Dopraw mięso pieprzem i posmaruj olejem. Smaż na rozgrzanej patelni przez 2 minuty z każdej strony. Umieść mięso w brytfance, a obok poukładaj ćwiartki cebuli, połówki główek czosnku i papryczkę chili. Piecz całość przez ok. 35–40 minut. Przy pomocy termometru kuchennego sprawdź, czy mięso wewnątrz ma 65°C.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Odłóż mięso na 10 minut. Pokrój w plastry o szerokości 1 cm i dopraw solą. Pokrój obrane bataty w paski o szerokości 1 cm. Wymieszaj je z 2 łyżkami oleju i płatkami chili. Przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 15 minut. Posyp solą dla smaku.
Które z tych świątecznych dań przygotujesz w nadchodzącą wigilię?
CIASTA ŚWIĄTECZNE
Poznaj najlepsze przepisy na pyszne, świąteczne wypieki!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze